czekoladowe cupcakes z musem czekoladowym
Te czekoladowe cupcakes śmiało można nazwać czekoladowym szaleństwem. Bardzo łatwe w wykonaniu ciastko wypełnione aksamitnym musem czekoladowym- pycha! Jeden taki czekoladowy cupcake wystarczy żeby ugasić głód czekolady nawet u moich dzieci- a uwierzcie mi to nie jest łatwe. Czekoladowe cupcakes z musem czekoladowym to bardzo stosowny deser na eleganckie przyjęcie.
Składniki
na 15 babeczek, szklanka jakiej używam ma 250ml
2 i 1/2 szklanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki sody
3 łyżki lekko czubate ciemnego kakao
1 szklanka cukru
3 jajka
1/2 szklanki mleka
na czekoladowy mus
300 g ciemnej czekolady
100 g czekolady mlecznej
3 jajka
1 łyżka brandy (lub innego alkoholu tego typu)
1 i 3/4 szklanki śmietany kremówki
1 i 1/2 łyżki cukru pudru (nie koniecznie)
Sposób wykonania
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni, blachę do mufinek wyłożyć papilotkami średniej wielkości.
- Wszystkie suche składniki z wyjątkiem cukru wymieszać dokładnie w misce.
- W oddzielnej misce ubić na puszystą masę masło wraz z cukrem. Dodawać jaja jedno po drugim nie przerywając mieszania. Następnie dodawać mieszaninę składników suchych na przemian z mlekiem.
- Po uzyskaniu jednolitej masy wypełniamy nią papilotki do 2/3 wysokości(najłatwiej robić to łyżką maczaną za każdym razem w wodzie, wtedy masa nie klei się).
- Piec 20-25 minut, po 20 minutach należy sprawdzić patyczkiem czy już jest gotowe, w razie potrzeby podpiec jeszcze chwilę ale nie przesuszyć. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika ostudzić.
- Każdy cupcake obciąć na czubku jakieś 5 mm od wysokości papilotki, następnie ostrym nożem lub łyżeczką wydrążyć trochę środka aby zrobić miejsce na mus czekoladowy (patrz zdjęcie).
czekoladowy mus
- Czekoladę połamaną na kawałki umieścić wraz z masłem w misce znajdującej się w kąpieli wodnej następnie mieszając od czasu do czasu zaczekać aż całkowicie się rozpuści. Nadal trzymając w gorącej kąpieli dodawać kolejno jajka w dwuminutowych odstępach czasu. Pamiętajmy aby wcześniej zabrudzenia na jajach usunąć octem a następnie zanurzyć je na 10 sekund we wrzątku. Dodajemy alkohol, wszystko mieszając intensywnie rózgą kuchenną jeszcze około 3 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia ale nie stężenia.
- W oddzielnej misce ubijamy śmietanę z cukrem(jeżeli go dodajemy).
- Połowę ubitej śmietany dodajemy do ostudzonej masy czekoladowo jajecznej, miksujemy końcówką do kremów. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy resztę śmietany delikatnie łączymy aby powstał puszysty napowietrzony mus.
- Przełożyć mus do rękawa cukierniczego z wybrana tylką lub woreczka z odciętym rogiem. Wypełnić ciasto musem tworząc „kremową górkę”. Schłodzić przed podaniem.