• kontakt@chwilawkuchni.pl
babeczki cupcakes muffiny
czekoladowe cupcakes z musem czekoladowym

czekoladowe cupcakes z musem czekoladowym

Te czekoladowe cupcakes śmiało można nazwać czekoladowym szaleństwem. Bardzo łatwe w wykonaniu ciastko wypełnione aksamitnym musem czekoladowym- pycha! Jeden taki czekoladowy cupcake wystarczy żeby ugasić głód czekolady nawet u moich dzieci- a uwierzcie mi to nie jest łatwe. Czekoladowe cupcakes z musem czekoladowym to bardzo stosowny deser na eleganckie przyjęcie.

Składniki

na 15 babeczek, szklanka jakiej używam ma 250ml
2 i 1/2 szklanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki sody
3 łyżki lekko czubate ciemnego kakao
1 szklanka cukru
3 jajka
1/2 szklanki mleka

na czekoladowy mus
300 g ciemnej czekolady
100 g czekolady mlecznej
3 jajka
1 łyżka brandy (lub innego alkoholu tego typu)
1 i 3/4 szklanki śmietany kremówki
1 i 1/2 łyżki cukru pudru (nie koniecznie)

Sposób wykonania

  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, blachę do mufinek wyłożyć papilotkami średniej wielkości.
  2. Wszystkie suche składniki z wyjątkiem cukru wymieszać dokładnie w misce.
  3. W oddzielnej misce ubić na puszystą masę masło wraz z cukrem. Dodawać jaja jedno po drugim nie przerywając mieszania. Następnie dodawać mieszaninę składników suchych na przemian z mlekiem.
  4. Po uzyskaniu jednolitej masy wypełniamy nią papilotki do 2/3 wysokości(najłatwiej robić to łyżką maczaną za każdym razem w wodzie, wtedy masa nie klei się).
  5. Piec 20-25 minut, po 20 minutach należy sprawdzić patyczkiem czy już jest gotowe, w razie potrzeby podpiec jeszcze chwilę ale nie przesuszyć. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika ostudzić.
  6. Każdy cupcake obciąć na czubku jakieś 5 mm od wysokości papilotki, następnie ostrym nożem lub łyżeczką wydrążyć trochę środka aby zrobić miejsce na mus czekoladowy (patrz zdjęcie).

czekoladowy mus

  1. Czekoladę połamaną na kawałki umieścić wraz z masłem w misce znajdującej się w kąpieli wodnej następnie mieszając od czasu do czasu zaczekać aż całkowicie się rozpuści. Nadal trzymając w gorącej kąpieli dodawać kolejno jajka w dwuminutowych odstępach czasu. Pamiętajmy aby wcześniej zabrudzenia na jajach usunąć octem a następnie zanurzyć je na 10 sekund we wrzątku. Dodajemy alkohol, wszystko mieszając intensywnie rózgą kuchenną jeszcze około 3 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia ale nie stężenia.
  2. W oddzielnej misce ubijamy śmietanę z cukrem(jeżeli go dodajemy).
  3. Połowę ubitej śmietany dodajemy do ostudzonej masy czekoladowo jajecznej, miksujemy końcówką do kremów. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy resztę śmietany delikatnie łączymy aby powstał puszysty napowietrzony mus.
  4. Przełożyć mus do rękawa cukierniczego z wybrana tylką lub woreczka z odciętym rogiem. Wypełnić ciasto musem tworząc „kremową górkę”. Schłodzić przed podaniem.
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *