babeczki cupcakes muffiny

czekoladowe muffinki
Mój mąż zapakował dwie babeczki do pracy, podzielił się jedną z kolegą. Po jakimś czasie, kiedy wrócił do pokoju, kolega był strapiony bo nie udało mu się powstrzymać i zjadł całą, a dla żony nie zostało…
Składniki (12-14 muffinek)
350 g mąki
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g cukru
1 jajko
3/4 szklanki gęstej śmietany (18%) albo jogurtu naturalnego albo maślanki
pół szklanki roztopionego masła lub oleju
12- 14 truskawek
1 banan
aromat waniliowy
kruszonka
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki
Sposób wykonania
- Do pojemnika (około 600 ml) wrzuć banana rozgniecionego dokładnie widelcem. Dodaj jajko, śmietanę, jogurt, roztopione masło lub olej oraz cukier i aromat waniliowy. Zamieszaj widelcem.
- Do drugiego większego pojemnika wsyp mąkę i proszek do pieczenia, zamieszaj. Dolej zawartość pierwszego pojemnika. Zamieszaj łyżką.
- Wyłóż foremki papilotkami.
- Pokrój na kawałki truskawki.
- Przełóż ciasto do foremek. Foremki powinny być wypełnione do górnego brzegu.
- Nałóż pokrojone truskawki.
- Nałóż składniki kruszonki do miski i zagniataj palcami, aż powstaną okruszki. Obsyp wszystkie przygotowane muffinki.
- Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Muffinki powinny być przyrumienione.
0