• kontakt@chwilawkuchni.pl
babeczki cupcakes muffiny
czekoladowe muffinki

czekoladowe muffinki

Mój mąż zapakował dwie babeczki do pracy, podzielił się jedną z kolegą. Po jakimś czasie, kiedy wrócił do pokoju, kolega był strapiony bo nie udało mu się powstrzymać i zjadł całą, a dla żony  nie zostało… 

Składniki
(12-14 muffinek)
350 g mąki
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g cukru
1 jajko
3/4 szklanki gęstej śmietany (18%) albo  jogurtu naturalnego albo  maślanki
pół szklanki roztopionego masła lub oleju

12- 14 truskawek
1 banan
aromat waniliowy

kruszonka
50 g masła
50 g cukru
100 g mąki

Sposób wykonania

  1. Do pojemnika (około 600 ml) wrzuć banana rozgniecionego dokładnie widelcem. Dodaj jajko, śmietanę, jogurt, roztopione masło lub olej oraz cukier i aromat waniliowy. Zamieszaj widelcem.
  2. Do drugiego większego pojemnika wsyp mąkę i proszek do pieczenia, zamieszaj. Dolej zawartość pierwszego pojemnika. Zamieszaj łyżką.
  3. Wyłóż foremki papilotkami.
  4. Pokrój na kawałki truskawki.
  5. Przełóż ciasto do foremek.  Foremki powinny być wypełnione do górnego brzegu.
  6. Nałóż pokrojone truskawki.
  7. Nałóż składniki kruszonki do miski i zagniataj palcami, aż powstaną okruszki. Obsyp wszystkie przygotowane muffinki.
  8. Piecz około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Muffinki powinny być przyrumienione.
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *