ciastka, gofry, wafle
czekoladowo karmelowe batoniki z orzechami
Piekłam te batoniki z myślą o moim najmłodszym synu, który jest miłośnikiem „kupnych” batoników. Czekałam na jego reakcję … Przychylam się do jego opinii, że batoniki są pyszne… a na potwierdzenie dodam, że zniknęły szybciej niż bym chciała.
Składniki
100 g masła
125 g cukru
1 jajko
2 łyżki śmietany lub jogurtu
225 g mąki
15 g kakao (4 czubate łyżeczki)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
100 g posiekanej czekolady (jaką lubisz)
karmel
50 g masła
100 g cukru
1 łyżka miodu
2 łyżki śmietany lub jogurtu
250 g orzeszków ziemnych
Sposób wykonania
- Utrzyj na gładką masę masło z cukrem.
- Dodaj jajko i śmietanę ciągle ucierając.
- Zmieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj do utartej masy.
- Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
- Przełóż na blachę (najlepiej prostokatną około 27×35 centymetrów)
- Piecz około 12 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotuj karmel
- Wymieszaj wszystkie składniki karmelu w rondlu i mieszaj do rozpuszczenia. Do gorącej masy wrzuć orzechy i zamieszaj.
- Przełóż masę karmelową na gorące ciasto i piecz jeszcze 15 minut lub do zrumienienia orzechów.
0
Tags :