
czekoladowy krem – pyszny z bezami
Oj od zawsze myślałam sobie, że te kremy maślane to fajnie wyglądają, ale jakoś jedzenie masła z cukrem to nie dla mnie. Nie wiem w sumie czemu skusiłam się na zrobienie tego kremu, mimo tego że byłam taka sceptyczna i mam już parę swoich ulubionych przepisów.
To jest tradycyjny krem do tortu. Ja zajadałam go z bezą z wiśniami. Przyznam, że tak szybko beziki zniknęły, że miałam problem ze zrobieniem zdjęcia… Dzięki Paulina za inspirację:)
Składniki
3 żółtka dużych jaj (z białek upiekłam bezę)
180 g masła
4 łyżki wody
4 łyżki cukru
150 g czekolady (ja używam mlecznej)
Sposób wykonania
- Ubij masło na puszystą masę.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ją ostudź.
- Zalej w małym rondelku cukier wodą i nie mieszając gotuj kilka minut, aż cukier zacznie lekko tężeć.
- Ubijając żółtka dolej rozpuszczony cukier. Ubijaj, aż do ostudzenia masy.
- Następnie ciągle ubijając dodawaj partiami masło i czekoladę.
Przechowywanie kremu
Krem przechowywany w lodówce może mocno zgęstnieć. Jeżeli chcesz użyć go od razu możesz mikserem go ubić lub odczekać, aż zmięknie w temperaturze pokojowej.
Jeżeli chcesz go użyć do tortu to pamiętaj, żeby gotowe ciasto bezpośrednio przed podaniem nie stało w lodówce. Po prostu wyciągnij je z lodówki na jakiś czas przed podaniem.
Surowe żółtka
Pałeczki salmonelli giną w temperaturze 60-65°C. Znajdują się na skorupkach. Umyj jaja w ciepłej wodzie, zanurz je na 10 sekund we wrzątku.
Zastosowanie
Możesz tego pysznego kremu użyć to tortu, bezy, dekorowania babeczek. Bardzo ładnie zachowuje kształt wyciskany przez tylki cukiernicze.