• kontakt@chwilawkuchni.pl
dodatki do ciast
czekoladowy krem – pyszny z bezami

czekoladowy krem – pyszny z bezami

Oj od zawsze myślałam sobie, że te kremy maślane to fajnie wyglądają, ale jakoś jedzenie masła z cukrem to nie dla mnie. Nie wiem w sumie czemu skusiłam się na zrobienie tego kremu, mimo tego że byłam taka sceptyczna  i mam już parę swoich ulubionych przepisów.
To jest tradycyjny krem do tortu. Ja zajadałam go z bezą z wiśniami.  Przyznam, że tak szybko beziki zniknęły, że miałam problem ze zrobieniem zdjęcia… Dzięki Paulina za inspirację:)

Składniki

3 żółtka dużych jaj (z białek upiekłam bezę)
180 g masła
4 łyżki wody
4 łyżki cukru
150 g czekolady (ja używam mlecznej)

Sposób wykonania

  1. Ubij masło na puszystą masę.
  2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i ją ostudź.
  3. Zalej w małym rondelku cukier wodą i nie mieszając gotuj kilka minut, aż cukier zacznie lekko tężeć.
  4. Ubijając żółtka dolej rozpuszczony cukier. Ubijaj, aż do ostudzenia masy.
  5. Następnie ciągle ubijając dodawaj partiami masło i czekoladę.

Przechowywanie kremu

Krem przechowywany w lodówce może mocno zgęstnieć. Jeżeli chcesz użyć go  od razu możesz mikserem go ubić lub odczekać,  aż zmięknie w temperaturze pokojowej.

Jeżeli chcesz go użyć do tortu to pamiętaj, żeby gotowe ciasto bezpośrednio przed podaniem nie stało w lodówce. Po prostu wyciągnij je z lodówki na  jakiś czas przed podaniem.

Surowe żółtka

Pałeczki salmonelli giną w temperaturze 60-65°C. Znajdują się na skorupkach. Umyj jaja w ciepłej wodzie, zanurz je na 10 sekund we wrzątku.

Zastosowanie

Możesz tego pysznego kremu użyć to tortu, bezy, dekorowania babeczek. Bardzo ładnie zachowuje kształt wyciskany przez tylki cukiernicze.

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.