napoje
domowy kisiel łagodzący ból gardła -imbir – kurkuma- cytryna
Intensywny żółty kolor napoju jest zasługą dwóch szczypt kurkumy. Oprócz dodania pięknego koloru kurkuma ma właściwości przeciwzapalne, które pomagają zmniejszyć obrzęk gardła i złagodzić ból. Imbir ma właściwości przeciwzapalne, które pomagają zmniejszyć obrzęk gardła i złagodzić ból. Cytryna sprawia, że napój jest smaczny i wyrazisty i oczywiście zawarta w niej witamina C wspiera układ odpornościowy.
Skrobia pokryje delikatną warstwą gardło łagodząc skutki zmian śluzówki.
Składniki
2 szczypty kurkumy
kilka plasterków świeżego korzenia imbiru
1 do 2-ch łyżek soku z cytryny
250 ml wody
1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 łyżki miodu
Sposób wykonania
- Wsyp do kubka skrobię i wymieszaj z dwoma łyżkami wody i sokiem z cytryny.
- Wlej powoli pozostałą gorącą (świeżo zagotowaną) wodę cały czas mieszając.
- Wsyp dwie szczypty kurkumy.
- Wrzuć plasterki obranego imbiru. Możesz obrać imbir ze skórki a następnie obieraczką do warzyw obrać kilka cieniutkich plasterków.
- Ostudź napój tak, żeby nie był już gorący i posłódź łyżką miodu.
0
Tags :