Intensywny żółty kolor napoju jest zasługą dwóch szczypt kurkumy. Oprócz dodania pięknego koloru kurkuma  ma właściwości przeciwzapalne, które pomagają zmniejszyć obrzęk gardła i złagodzić ból.  Imbir ma właściwości przeciwzapalne, które pomagają zmniejszyć obrzęk gardła i złagodzić ból. Cytryna sprawia, że napój jest smaczny i wyrazisty i oczywiście zawarta w niej witamina C wspiera układ odpornościowy.
Skrobia pokryje delikatną warstwą gardło łagodząc skutki  zmian śluzówki.

 

Składniki

2 szczypty kurkumy
kilka plasterków świeżego korzenia imbiru
1 do 2-ch  łyżek soku z cytryny
250 ml wody
1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 łyżki miodu

Sposób wykonania

  1. Wsyp do kubka skrobię i wymieszaj z dwoma łyżkami wody i sokiem z cytryny.
  2. Wlej powoli pozostałą gorącą (świeżo zagotowaną) wodę cały czas mieszając.
  3. Wsyp dwie szczypty kurkumy.
  4. Wrzuć plasterki obranego imbiru.  Możesz obrać imbir ze skórki a następnie obieraczką do warzyw obrać  kilka cieniutkich plasterków.
  5. Ostudź napój tak, żeby nie był już gorący i posłódź łyżką miodu.