• kontakt@chwilawkuchni.pl
babeczki cupcakes muffiny
Doughnuts (kolorowe pączki z dziurką)

Doughnuts (kolorowe pączki z dziurką)

Był tłusty czwartek ale nie miałam czasu na tradycyjne pączki dlatego zorganizowałam tłusty piątek z pączkami w stylu zachodnim;-) Pyszne, łatwe, kolorowe- to wszystko co można powiedzieć o tych doughnuts. Moje z lukrem malinowym oraz z białą czekoladą i orzechami. Fajne jest to, że robiąc takie kolorowe pączki z dziurką możesz sobie wymyślić smaki i polewy jakie tylko chcesz. Ale jedna bardzo ważna rzecz, smaczne są tylko pierwszego dnia(nie jest to wielki problem bo znikają w tempie ekspresowym chwilę po polaniu lukrem) Zapraszam do spróbowania!

Składniki

na pączki
90 ml wody
150 ml jogurtu naturalnego
1 roztrzepane jajko
55 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
450 g mąki pszennej
55 g cukru
1 łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżeczka suchych drożdży
1 litr oleju do smażenia

na różową polewę/lukier
1/3 szklanki ugotowanych malin przetartych przez sitko
1 i 1/2 szklanki cukru pudru

na polewę z białej czekolady
1 biała czekolada
1/4 szklanki mleka
kilka łyżek drobno posiekanych orzechów (u mnie laskowe)

cukier cynamonowy
1/2 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego ( ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste) Przełożyć do miski dobrze obsypanej mąką, pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu- do podwojenia objętości (około 1h)
  2. Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto na grubość około 1/2 centymetra i powycinać (np. za pomocą szklanki i kieliszka, ja użyłam pierścieni do ciasteczek) kształty pączków, to co zostanie z wycinania dziurek możemy odłożyć do wyrośnięcia i zrobić mini pączki. Przygotowane kształty przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1/2 godziny)
  3. W jednej misce przygotować lukier malinowy w następujący sposób: do przeciśniętych malin dodajemy partiami cukier puder mieszając dokładnie. Lukier musi mieć taką konsystencję aby łatwo było zamoczyć w nim pączka ale żeby nie spływał, dlatego każdy musi sobie korygować gęstość mniejszą lub większą ilością cukru. Polewa z białej czekolady: Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej, Pączki po umoczeniu posypać orzechami. Cukier cynamonowy do mini pączków: Cukier wymieszać z cynamonem w dużej misce, do tego wrzucić mini pączki dobrze obtoczyć.
  4. Rozgrzać w garnku olej. Kiedy wrzucimy kawałek ciasta powinny pojawić się dookoła niego drobne pęcherzyki powietrza. Lepiej jest podgrzewać olej na mniejszym gazie żeby nie zaczął się palić. Nigdy nie używam żadnych termometrów- odpowiedni moment trzeba po prostu wyczuć. Pączki smażymy z obu stron złoto pierwsza strona smaży się chwilkę dłużej niż druga. Pączki jest dobrze maczać w lukrze kiedy są jeszcze mocno ciepłe.
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *