ciasta
dziadowski placek – ciasto, które przygotujesz nawet tydzień przed imprezą
Kompletnie nie wiem skąd ta nazwa, może dlatego, że nie jest skomplikowane a składniki nie należą do wyszukanych. Ciasto, które należy przygotować kilka dni wcześniej, ze względu na zawartość miodu pierwsze dni jest twarde, a później jest mięciutkie i rozpływa się w ustach.
Składniki
ciasto
500 g mąki
150 g cukru
100 g miodu
250 g masła
4 płaskie łyżki mleka w proszku
2 łyżki śmietany
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
masa
2 szklanki mleka
3 łyżki kaszy manny
250 g masła
50 g cukru pudru
powidła do przełożenia
Sposób przygotowania
- Mleko z masłem, cukrem i miodem dobrze rozgrzać ciągle mieszając.
- Gorącą masę dodać do mąki, dokładnie zamieszać.
- Dodaj proszek do pieczenia i sodę, zamieszaj dokładnia.
- Dodaj jajko.
- Podziel masę na 6 równych części.
- Wykładaj po kolei każdą część na tortownicę pokrytą papierem do pieczenia. Rozkładaj równomiernie gładząc łyżką lub dłonią. Powstanie cieniutka warstwa. Załóż rant blachy i piecz w 180 stopniach około 6 do 8 minut tak, żeby ciasto się ładnie przyrumieniło. Powtórz ten punkt z każdą częścią. (6 razy)
masa:
- Zagotuj mleko z kaszą manną i mieszaj, aż kasza będzie gładka i gęsta. – około 15 minut. Ostudź masę.
- Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Dodawaj kaszkę do masła po łyżce nadal ucierając.
połączenie
- Posmaruj co drugi blat (pierwszy, trzeci i piąty) cienką warstwą powideł oraz 1/5 części masy, a pozostałe tylko 1/5 części masy .
- Odłóż w chłodne miejsce na kilka dni. Polej polewą czekoladową.
0
Tags :