Kompletnie nie wiem skąd ta nazwa, może dlatego, że nie jest skomplikowane a składniki nie należą do wyszukanych. Ciasto, które należy przygotować kilka dni wcześniej, ze względu na zawartość miodu pierwsze dni jest twarde, a później jest mięciutkie i rozpływa się w ustach.

Składniki

ciasto
500 g mąki
150 g cukru
100 g miodu
250 g masła
4 płaskie łyżki mleka w proszku
2 łyżki śmietany
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

masa
2 szklanki mleka
3 łyżki kaszy manny
250 g masła
50 g cukru pudru

powidła do przełożenia

Sposób przygotowania

  1. Mleko z masłem, cukrem i miodem dobrze rozgrzać ciągle mieszając.
  2. Gorącą masę dodać do mąki, dokładnie zamieszać.
  3. Dodaj proszek do pieczenia i sodę, zamieszaj dokładnia.
  4. Dodaj jajko.
  5. Podziel masę na 6 równych części.
  6. Wykładaj po kolei każdą część na tortownicę pokrytą papierem do pieczenia. Rozkładaj równomiernie gładząc łyżką lub dłonią. Powstanie cieniutka warstwa. Załóż rant blachy i piecz w 180 stopniach około 6 do 8 minut tak, żeby ciasto się ładnie przyrumieniło. Powtórz ten punkt z każdą częścią. (6 razy)

masa:

  1. Zagotuj mleko z kaszą manną i mieszaj, aż kasza będzie gładka i gęsta. – około 15 minut. Ostudź masę.
  2. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę.
  3. Dodawaj kaszkę do masła po łyżce nadal ucierając.

połączenie

  1. Posmaruj co drugi blat (pierwszy, trzeci i piąty) cienką warstwą powideł oraz 1/5 części masy, a pozostałe tylko 1/5 części masy .
  2. Odłóż w chłodne miejsce na kilka dni. Polej polewą czekoladową.