posiłki, przekąski
energetyczny śniadaniowy omlet z tuńczykiem
Z mojego zeszytu z przepisami wypadła mi kartka z gazety TELETYDZIEŃ ;-), myślę, że sama kartka ma jakieś 10 lat. A omlecik pyszny za każdym razem kiedy go przyrządzamy. Dzisiaj jestem wyjątkowo dumna bo mój 10-cio letni syn zrobił nam go na śniadanie -kompletnie sam, choć zmywać już mu się nie chciało…
Składniki (4 porcje)
150 ml mleka
4 jaja
50 g mąki
puszka tuńczyka w kawałkach
2 duże pomidory (9 koktajlowych)
1 mała cebula
natka pietruszki
4 łyżki oliwy
100 g żółtego tartego sera
sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Mleko razem z mąką, solą i mlekiem dobrze wymieszać, odstawić na 10 min.
- Tuńczyka odsączyć, podzielić na kawałki. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę pokroić w cieniutkie plasterki, wszystko razem wymieszać z solą pieprzem i 2 łyżkami oliwy.
- Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy połowę ciasta usmażyć z dwóch stron( tak jak naleśniki) to samo zrobić z drugą częścią ciasta.
- Na każdy omlet nałożyć po połowie farszu, posypać tartym serem, złożyć na pół, przekroić, na dwie części, udekorować pietruszką.
0