• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciastka, gofry, wafle
faworki , chruściki nie tylko na tłusty czwartek

faworki , chruściki nie tylko na tłusty czwartek

Leciutkie i bardzo kruche faworki to te, które są cieniutko rozwałkowane.
Podobno najlepsze są pierwszego i trzeciego dnia. Przetestowałam i z całą pewnością mogę powiedzieć, że drugiego są równie pyszne. Dodatek spirytusu, czy ewentualnie octu wpływa na zmniejszenie wchłaniania tłuszczu. 

Podczas smażenia możesz wrzucać połówkę surowego ziemniaka- pomaga w utrzymaniu temperatury. Kiedy będzie spieczony wymieniaj go na nowy kawałek.

Składniki

300 g mąki (około 1,5 szklanki)
4 żółtka
1 łyżka octu lub spirytusu
4 łyżki gęstej śmietany (18%)

cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia (olej/ smalec lub olej z dodatkiem smalcu)

Sposób wykonania

  1.  Z mąki, żółtek, spirytusu i śmietany wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
    Dobrze byłoby je kilkakrotnie składać, wałkować i poobijać wałkiem.
    Ciasto powinno być dosyć twarde.
  2. (Wskazane nie konieczne) Odstaw na godzinę w foliowym woreczku szczelnie zamknięte.
  3. Odcinaj po kawałku (niedużym) i bardzo cienko rozwałkuj- dosłownie na milimetr, może dwa:) Podsypuj sobie odrobinę mąki, żeby ciasto nie lepiło się do stolnicy.
  4. Pokrój na paski szerokości około 1,5 do 2 cm i długości około 10- 12cm. Natnij każdy pasek wzdłuż dłuższego boku na około 3/4 długości.
    Chwytaj za końcówkę i przeciągaj za otwór.
  5. Rozgrzej tłuszcz. Gdy wrzucony kawałek ciasta natychmiast wypływa na powierzchnię i nie rumieni się natychmiast temperatura jest OK (około 170 stopni).
  6. Smaż po kilka faworków jednocześnie. Wyjmuj na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym.

 

Podawaj faworki posypane cukrem pudrem.

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *