filipińskie pszenne bułeczki –pandesal
Przepis na bułeczki pandesal obiegły świat jako tradycyjne filipińskie bułki, wczoraj jednak rozmawiałam o nich z koleżanką pochodzącą z Filipin, która to stwierdziła, że zdecydowanie pochodzą z Hiszpanii skąd przybyły na Filipiny wraz z kolonizacją. Moje dzieci je uwielbiają, delikatny miąższ otoczony chrupiącą skórką. Łatwe do zrobienia filipińskie bułeczki, koniecznie polecam spróbować.
Składniki
1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
1 i 1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru (jeżeli ktoś chce słodkie bułeczki na drugie śniadanie to należy dodać 1/3 szklanki cukru)
3 łyżki miękkiego masła
2 duże jajka roztrzepane
bułka tarta do obtoczenia bułek
Sposób wykonania
- Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego ( ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste) Przełożyć do miski dobrze obsypanej mąką, pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 1,5 h).
- Kiedy ciasto wyrośnie, podzielić na 2 części następnie stolnicę wysypać bułką tartą, wykonać 2 równe wałki obtoczone w bułce tartej. Każdy z nich podzielić ostrym nożem na 8 równych części (jeżeli preferujemy mniejsze bułeczki to na 10). Kawałki ciasta ułożyć cięciem do dołu bułką na boki, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w co najmniej 4 cm odstępach. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1/2 godziny. Kiedy bułki podwoją objętość włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, piec 20-25 minut (do pożądanego stopnia zarumienienia).