• kontakt@chwilawkuchni.pl
bułki
pierścienie z kardamonem

pierścienie z kardamonem

1 łyżka suchych drożdży (12g) lub 35 g zwykłych drożdży

75 g drobnego cukru

200 ml skondensowanego mleka

2 jajka lekko ubite

80 g pełnoziarnistej mąki

500 g pszennej chlebowej mąki (lub zwykłej:)

1 1/2 łyżeczki kardamonu

50g masła

glazura :
1 jajko
60ml mleka

  1. Zmieszaj mąki z kardamonem
  2. Rozpuść masło i wlej do niego mleko, tak żeby wymieszane były letniej temperatury, dodaj też jajka. Wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem.
  3. Wlej do misy mokre składniki, później suche, posyp cukrem
  4. Na wierzchu rozkrusz/posyp  drożdże.
  5. Wyrabiaj przynajmniej 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
  6. Przełóż do naoliwionej miski i owiń folią.
  7. Odłóż do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość.
  8. Wyciągnij ciasto na naoliwioną lub posypaną mąką stolnicę. Podziel na 16 części. Z każdej uformuj wałek o długości ok. 25 cm
  9. Ukształtuj w pierścień kładąc końcówkę na drugą i delikatnie wciskając, żeby się połączyły. Odłóż na dużą blachę wyłożoną lekko naoliwionym papierem do pieczenia.
  10. Odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
  11. Posmaruj za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
    Zostaw na 10 minut  w ciepłym miejscu.
  12. Piecz około 15 minut w 180 stopniach.
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *