bułki
pierścienie z kardamonem
1 łyżka suchych drożdży (12g) lub 35 g zwykłych drożdży
75 g drobnego cukru
200 ml skondensowanego mleka
2 jajka lekko ubite
80 g pełnoziarnistej mąki
500 g pszennej chlebowej mąki (lub zwykłej:)
1 1/2 łyżeczki kardamonu
50g masła
glazura :
1 jajko
60ml mleka
- Zmieszaj mąki z kardamonem
- Rozpuść masło i wlej do niego mleko, tak żeby wymieszane były letniej temperatury, dodaj też jajka. Wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem.
- Wlej do misy mokre składniki, później suche, posyp cukrem
- Na wierzchu rozkrusz/posyp drożdże.
- Wyrabiaj przynajmniej 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
- Przełóż do naoliwionej miski i owiń folią.
- Odłóż do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Wyciągnij ciasto na naoliwioną lub posypaną mąką stolnicę. Podziel na 16 części. Z każdej uformuj wałek o długości ok. 25 cm
- Ukształtuj w pierścień kładąc końcówkę na drugą i delikatnie wciskając, żeby się połączyły. Odłóż na dużą blachę wyłożoną lekko naoliwionym papierem do pieczenia.
- Odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
- Posmaruj za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Zostaw na 10 minut w ciepłym miejscu. - Piecz około 15 minut w 180 stopniach.
0