• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciastka, gofry, wafle
Gofry bez jajek i mleka II

Gofry bez jajek i mleka II

Proste, tanie i pyszne gofry bez jajek i mleka. Gofry w tej wersji niewiele różnią się od tradycyjnych. Banan świetnie zastępuje jajko.  Z tego przepisu wychodzi mi 10 gofrów, chociaż to zależy od tego jaką macie gofrownicę.  Jeden ma około 160 kcal.

Jeżeli chcesz zrobić wersję nie wegańską zastąp banana jednym jajkiem, możesz też wodę zastąpić mlekiem.

Składniki
300 g mąki
10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
2  banany
3 łyżki cukru
100 ml oleju (7 łyżek)
300 ml wody

Sposób wykonania

  1. Rozgnieć banany bardzo dokładnie widelcem lub mieszadłem miksera do ubijania piany.
  2. Dodaj cukier i wymieszaj bardzo dokładnie na puszystą masę.
  3. Dodaj olej.
  4. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  5. Dodaj wodę i wymieszaj na jednolitą masę.
  6. Piecz gofry, aż woda przestanie intensywnie parować.
  7. Jeżeli za wcześnie otworzysz gofrownicę gofry mogą się rozwarstwiać. Gotowe będą miały ładny, przypieczony kolor.
0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.