Wiem, że brzmi to trochę zaskakująco- gofry bez jajek i mleka? Wymyśliłam ten przepis ponieważ zjawił się u nas gość uczulony na nabiał. Bardzo smaczne i chrupkie, doskonałe rozwiązanie dla tych którzy nie mogą pić mleka i jeść jajek.

Składniki

4 łyżki płatków owsianych namoczonych w szklance wody przynajmniej 2 godziny
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego zalane 6 łyżkami gorącej wody- przestudzone
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka aromatu waniliowego
1/3 szklanki oleju

Sposób przygotowania

  1. Płatki zblendować z wodą w której się moczyły, przelać przez sitko
  2. Wszystkie składniki połączyć dokładnie razem.
  3. Piec w gofrownicy wysmarowanej olejem około 5 minut- czas należy dostosować do sprzętu jaki posiadamy. Gofry pieczone w mojej gofrownicy na najwyższej mocy po 5 minutach są pięknie złote i chrupiące.