• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciasta
szarlotka gotowana

szarlotka gotowana

Potrzeba matką wynalazku! Jako, że serwisanci od zepsutego piekarnika bardzo ociągają się z naprawą a ja koniecznie musiałam zjeść szarlotkę to ją sobie ugotowałam;-) Szarlotka z lodami waniliowymi chodziła za mną już od dłuższego czasu, taki fajny tradycyjny smak… Ta szarlotka jest super, taka delikatna, rzekła bym nawet subtelna, niby zwykłe pospolite ciasto a jednak zupełnie inne. Troszkę szkoda, że czas gotowania jest znacznie dłuższy niż przygotowanie tradycyjną metodą-ale warto!

Składniki
na ciasto
225 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g cukru pudru
1 małe jajko
75 g masła
1 łyżeczka aromatu waniliowego
4 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany

na wypełnienie
700 g jabłek (6 dorodnych jabłek)
łyżeczka cynamonu
łyżka golden syropu (miodu)
5 łyżek bułki tartej

masło i bułka tarta do obsypania miski

do wykonania tego ciasta potrzeba litrowej miski blaszanej, arkusza papieru do pieczenia, folii aluminiowej, sznurka lub nitki.

Sposób przygotowania

  1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać do nich resztę składników i gotować przez 20 min. Dużo zależy od tego jakich jabłek używamy, od ich słodkości i soczystości. Jeżeli jabłka są zbyt kwaśne to należy je bardziej dosłodzić, a jeżeli zbyt suche to zmniejszyć ilość dodawanej bułki tartej lub odwrotnie. Po ugotowaniu odstawić do przestygnięcia.
  2. Wszystkie składniki ciasta wymieszać na jednolitą masę (konsystencja powinna być zbliżona do konsystencji ciasta na pierogi.
  3. Miskę nasmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować na grubość 5-7 mm następnie wyłożyć nim miskę, odciąć brzegi, wypełnić jabłkami, nałożyć ciasto na górę i zakleić (patrz zdjęcia).
  4. Miskę bardzo szczelnie przykryć warstwą papieru do pieczenia a następnie folią aluminiową. Bardzo dokładnie przewiązać nitką lub sznurkiem, tak żeby do miski nie mogła dostać się woda lub para.
  5. Włożyć do garnka z wrzątkiem tak aby woda sięgała do 2/3 wysokości miski. Gotować 4 godziny na minimalnym gazie (tak aby woda nie bulgotała)

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *