ciasta
szarlotka gotowana
Potrzeba matką wynalazku! Jako, że serwisanci od zepsutego piekarnika bardzo ociągają się z naprawą a ja koniecznie musiałam zjeść szarlotkę to ją sobie ugotowałam;-) Szarlotka z lodami waniliowymi chodziła za mną już od dłuższego czasu, taki fajny tradycyjny smak… Ta szarlotka jest super, taka delikatna, rzekła bym nawet subtelna, niby zwykłe pospolite ciasto a jednak zupełnie inne. Troszkę szkoda, że czas gotowania jest znacznie dłuższy niż przygotowanie tradycyjną metodą-ale warto!
Składniki
na ciasto
225 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g cukru pudru
1 małe jajko
75 g masła
1 łyżeczka aromatu waniliowego
4 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany
na wypełnienie
700 g jabłek (6 dorodnych jabłek)
łyżeczka cynamonu
łyżka golden syropu (miodu)
5 łyżek bułki tartej
masło i bułka tarta do obsypania miski
do wykonania tego ciasta potrzeba litrowej miski blaszanej, arkusza papieru do pieczenia, folii aluminiowej, sznurka lub nitki.
Sposób przygotowania
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać do nich resztę składników i gotować przez 20 min. Dużo zależy od tego jakich jabłek używamy, od ich słodkości i soczystości. Jeżeli jabłka są zbyt kwaśne to należy je bardziej dosłodzić, a jeżeli zbyt suche to zmniejszyć ilość dodawanej bułki tartej lub odwrotnie. Po ugotowaniu odstawić do przestygnięcia.
- Wszystkie składniki ciasta wymieszać na jednolitą masę (konsystencja powinna być zbliżona do konsystencji ciasta na pierogi.
- Miskę nasmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować na grubość 5-7 mm następnie wyłożyć nim miskę, odciąć brzegi, wypełnić jabłkami, nałożyć ciasto na górę i zakleić (patrz zdjęcia).
- Miskę bardzo szczelnie przykryć warstwą papieru do pieczenia a następnie folią aluminiową. Bardzo dokładnie przewiązać nitką lub sznurkiem, tak żeby do miski nie mogła dostać się woda lub para.
- Włożyć do garnka z wrzątkiem tak aby woda sięgała do 2/3 wysokości miski. Gotować 4 godziny na minimalnym gazie (tak aby woda nie bulgotała)
0
Tags :