• kontakt@chwilawkuchni.pl
pieczywo
idealne bagietki

idealne bagietki

Najlepsze bagietki jakie jadłam do tej pory. Te bagietki są bardzo proste w zrobieniu jednak wymagają dużo czasu. Są mięciutkie w środku i idealnie chrupiące na zewnątrz. Nigdy nie byłam we Francji ale myślę, że te prawdziwe francuskie bagietki muszą smakować właśnie tak;-)

Składniki

380 g mąki pszennej chlebowej
75 g mąki tortowej
10 g soli
7 g suchych drożdży
285 ml letniej wody
łyżeczka soli rozpuszczona w szklance letniej wody do glazury

Sposób przygotowania

  1. Mąki z solą wymieszaj w osobnej misce. Drożdże wymieszaj z wodą a następnie dodaj do nich 290 g mieszaniny mąk z solą. Dokładnie wymieszaj (możesz to zrobić rękoma)- powstanie z tego dość luźne ciasto. Odstaw na 4 godziny w temperaturze pokojowej przykrywając wilgotną ściereczką lub szczelnie zawijając folią. W tym czasie ciasto urośnie a następnie opadnie.
  2. Po czterech godzinach dodaj resztę mąki i wyrabiaj ciasto przez 10 minut, aby nabrało elastyczności, właściwie przestanie się kleić. Włóż do miski posypanej mąką lub wysmarowanej olejem na 1,5-2 godziny w temperaturze pokojowej.
  3. Wyrób ciasto krótko i podziel je na 2 równe części, uformuj z nich dwa wałki długości 30 cm, obsyp mąką przełóż na papier do pieczenia lub silikonową matę tworząc z niej 2 przegródki(patrz zdjęcie na dole wpisu) aby ciasto się nie rozlało. Pozostaw do wyrośnięcia na 0,5-1 h- ciasto ma podwoić objętość.
  4. Wysmaruj ciasto wodą z solą, zrób ukośne nacięcia ostrym nożem włóż do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika. Na dno piekarnika postaw naczynie żaroodporne z połową szklanki wody dla zachowania wilgoci. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Po upieczeniu, popukane od spodu powinny wydawać głuchy dźwięk. Oczywiście najlepsze są zaraz po upieczeniu, jednak przechowywane w szczelnym pojemniku są bardzo smaczne też kolejnego dnia.
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *