pierścień drożdzowy pyszny

Kiedy zapachy pieczonego ciasta rozchodziły się wieczorem po domu, mąż stwierdził, że dla takiego ciasta chce się wstawać. Rano , kiedy wstałam tylko chwilę później niż moi domownicy okazało się, że został dla mnie tylko malutki kawałek na spróbowanie….



Składniki

250 g mąki
1 jajko
1 żółtko
1 i 1/2 łyżki oleju
60 ml mleka
1 i 1/2 łyżki cukru
12 g świeżych drożdży albo 3 g drożdży instant

nadzienie
3  średnie jabłka

 Sposób wykonania

  1. Wlej wszystkie mokre składniki do miski
  2. Zasyp mąką, posyp cukrem.
  3. Na wierzchu posyp rozkruszone drożdże.
  4. Wyrabiaj dokładnie ciasto, aż będzie elastyczne (Nie będzie się rwało, ale ciągnęło tworząc długie nitki ciasta.) Najwygodniej zrobić to za pomocą robota lub miksera ze spiralnymi mieszadłami, ale ręcznie też można to zrobić. Ciasto powinno być dosyć gęste.
  5. Przykryj folią. Odstaw  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie przygotuj nadzienie
  6. Obierz jabłka, pokrój je na małe kawałki. Przełóż do rondla, dodaj kilka łyżek wody. Przykryj pokrywką i duś, aż do miękkości. Po jakimś czasie odkryj i mieszając gotuj dalej tak, żeby odparować jak najwięcej wody. Kiedy masa będzie już w miarę gęsta i jednolita odstaw do przestygnięcia.
  7. Wyciągnij wyrośnięte ciasto na stolnicę i rozciągnij palcami na kształt prostokąta. Nasmaruj nadzieniem i zwiń wzdłuż krótszego boku.
  8. Przetnij rulon wzdłuż długiego boku. Złącz końcówki i zawiń je między sobą. Szczep ze sobą końce tworząc pierścień.
  9. Odstaw do wyrośnięcia.
  10. Posmaruj powierzchnię mlekiem
  11. Piecz 25-30 minut w 180 stopniach.
  12. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.