• kontakt@chwilawkuchni.pl
obiad
kasza jaglana z cukinią i fetą

kasza jaglana z cukinią i fetą

Szybkie wegetariańskie danie. Fetę możesz zastąpić kozim serem. Nawet mój mięsożerny syn kiedy zobaczył tę potrawę zapytał co to tak fajnie wygląda i zjadł ze smakiem:)

Składniki

1 szklanka kaszy jaglanej
1 cukinia
1 czerwona papryka
6 pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy
100 g fety
kiełki do posypania lub świeża bazylia albo mięta
sól, bazylia, czosnek, suszone pomidory (opcjonalnie)

Sposób wykonania

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Opłucz kaszę jaglaną w zimnej wodzie, a następnie sparz ją wrzątkiem, żeby utraciła goryczkę. Gotuj ją w osolonej wodzie około 15 minut. W tym czasie przygotuj warzywa.
  3. Cukinie, paprykę umyj i osusz. Pokrój w plastry (0,5 cm). Oblej oliwą i nacierając rozprowadź ją równomiernie. Obsyp przyprawami do smaku. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 15 minut.
  4. Przełóż kaszę do miski ułóż na niej upieczone warzywa, pokruszony ser, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Obsyp świeżymi ziołami lub kiełkami.

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *