obiad
kasza jaglana z cukinią i fetą
Szybkie wegetariańskie danie. Fetę możesz zastąpić kozim serem. Nawet mój mięsożerny syn kiedy zobaczył tę potrawę zapytał co to tak fajnie wygląda i zjadł ze smakiem:)
Składniki
1 szklanka kaszy jaglanej
1 cukinia
1 czerwona papryka
6 pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy
100 g fety
kiełki do posypania lub świeża bazylia albo mięta
sól, bazylia, czosnek, suszone pomidory (opcjonalnie)
Sposób wykonania
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Opłucz kaszę jaglaną w zimnej wodzie, a następnie sparz ją wrzątkiem, żeby utraciła goryczkę. Gotuj ją w osolonej wodzie około 15 minut. W tym czasie przygotuj warzywa.
- Cukinie, paprykę umyj i osusz. Pokrój w plastry (0,5 cm). Oblej oliwą i nacierając rozprowadź ją równomiernie. Obsyp przyprawami do smaku. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 15 minut.
- Przełóż kaszę do miski ułóż na niej upieczone warzywa, pokruszony ser, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Obsyp świeżymi ziołami lub kiełkami.
0
Tags :