
klasyczny delikatny sernik
Jest to pierwszy mój przepis na stronie na sernik. Nie wiem dlaczego. Chociaż… może dlatego, że serniki nawet te pieczone w dużych ilościach szybko znikają i nie nadążam ze zrobieniem fotki. Tym razem też złapałam jakiś prawie ostatni kawałek:)
To jest przepis z dużą ilością jaj – taki tradycyjny. Wychodzi delikatny i puszysty. Długo zachowuje świeżość.
Jeżeli chcesz trochę uprościć lub odchudzić swój serniczek możesz pominąć kruche ciasto, zawsze to ćwierć kostki masła mniej.
Składniki
spód z kruchego ciasta (opcjonalnie)
170 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
50 g masła (1/4 kostki)
1 żółtko
2 łyżki cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa
8 żółtek + 9 białek (jeżeli nie robisz kruchego spodu użyj tylko 8 białek)
100 g (najlepiej miękkiego) masła
200 g cukru (około szklanki)
1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
2 łyżki (raczej czubate) mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Sposób wykonania (duża tortownica o wysokich brzegach)
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem (ja używam oleju).
kruchy spód
- Masło pokrój na kawałki.
- Dodaj cukier i zagnieć razem (ręcznie lub robotem).
- Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
- Dodaj żółtko i śmietanę. Zagnieć ręcznie lub robotem. Ja zwykle mieszam robotem do chwili, aż zrobią się z ciasta w miarę równe okruszki i wsypuję je na dno blachy. Jeżeli przeoczyłeś ten moment i ciasto zbiło się w jedną masę możesz je schłodzić w lodówce i pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia rozwałkować i wyłożyć blachę. (Możesz też wyłożyć dno blachy kawałkami ciasta.)
masa serowa
- Ubij białka z połową cukru na sztywną pianę i odłóż na bok.
- W osobnym naczyniu ubij masło z pozostałym cukrem na gładką masę.
- Dodaj do masy maślanej żółtka i ubij na gładko.
- Dodawaj po trochu twarogu i dokładnie wymieszaj.
- Obsyp masę mąkami i wymieszaj dokładnie.
- Połącz masę twarogową z pianą z białek z cukrem delikatnie mieszając łyżką albo szpatułką.
- Przełóż do blachy wyłożonej kruchym ciastem do 3/4 wysokości.
- Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około godziny lub nieco dłużej. Ja na początek piekę na dolnej grzałce a na ostatnie 15 minut włączam też górną grzałkę. Każdy piekarnik piecze trochę inaczej…
- Ciasto najpierw bardzo wyrośnie, ale po upieczeniu podczas stygnięcia opadnie.
- Zostaw ciasto do ostygnięcia w piekarniku.
Ja ścinam nierówności, które powstają mi po opadnięciu sernika – wystające brzegi. (Zawsze je z przyjemnością zjadamy.)
Możesz posypać wierzch cukrem pudrem, albo polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Ja bardzo lubię smarować górę kajmakiem z puszki i obsypywać orzechami włoskimi. Uwielbiam tę wersję.