dodatki do dań
kluski na parze
Danie, które kojarzy mi się z babcią mojego męża, z wielkim gotowaniem kluch dla całej rodziny.. takie fajne ciepłe wspomnienia. Dla mnie na wytrawnie z gulaszem… dużo sosu. Dzisiaj spróbuję też słodkiego sosu.
Ta wersja jest wyjątkowo delikatna, chociaż myślę, że nieco cięższe jakie jadałam w Czechach też sa super, ale lubię te miękkie drożdżowe chmurki w mojej wersji
360g (2 czubate szklanki) mąki
2 żółtka
20 g drożdży
2 łyżki płynnego masła
szklanka mleka
sól
Sposób przygotowania
- Na początek rozpuszczam drożdże w mleku, dodaję do misy, w której będę mieszała ciasto.
- Dodaję żóltka.
- Wsypuję mąkę , sól.
- Wyrabiam ciasto tak, żeby nie przyklejało się do rąk.
- Dodaję rozpusczone albo bardzo miękkie masło.
- Ponownie wyrabiam ciasto tak, żeby odchodziło od rąk.
- Odstawiam do wyrośnięcia, do czasu podwojenia objętości.
- Wyjmuję na stolnicę wysmarowaną olejem, formuję wałek, dzielę na około 20 równych części.
Formuję z każdej kulkę i odstawiam do wyrośnięcia. - Jeżeli masz urządzenie do gotowania na parze to je rozgrzej. Jeżeli jednak nie – możesz zrobić pampuchy tradycyjnie, czyli obgotować je na garnku z gazą. Nałóż na garnek kilka razy złożoną gazę i przymocuj ją obwiązując tasiemką lub nitką. Napełnij garnek gorącą wodą – do około połowy wysokości a następnie ją zagotuj.
- Wkładaj kluski zostawiając miejsce na wyrośnięcie jeszcze podczas parowania, przykryj pokrywką i gotuj około 5 minut.
- Podawaj z sosem gulaszowym lub na słodko
*Babcia mojego męża wypełniała zawsze kilka pampuch masą twarogową na słodko, też były dosyć ciekawe:)
0
Tags :