dodatki do dań
kluski śląskie – pyszny dodatek do pieczeni i gulaszu
Pyszny dodatek do obiadu. Jest trochę więcej zabawy z przygotowaniem ich, niż z podaniem ugotowanych ziemniaków. Ale efekt to w pełni wynagradza. Dobrze też wykorzystać kolejnego dnia ziemniaki, które nam zostały z wcześniejszego obiadu.
600 g ziemniaków ugotowanych ziemniaków
100 g mąki ziemniaczanej (8 czubatych łyżek)
1 jajko
sól do smaku
2 łyżki oleju (do gotowania)
Sposób wykonania
- Bardzo dokładnie ubij ziemniaki albo zmiel je maszynką do mięsa. Bardzo ważne jest, żeby powstała masa bez grudek.
- Dodaj obie mąki, jajko, sól i krótka zagnieć ciasto.
- Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie palcem lekko wgnieć tak, aby w środku każdej kluski powstało ładne zagłębienie.
Odkładam kluski podczas przygotowania na nasmarowaną olejem powierzchnię. Ręce również smaruję oliwą, jeżeli obklejają mi się ciastem po prostu je myję kilka razy podczas formowania.
Możesz też obsypać stolnicę mąką i rozkładać kluski na mące , a formować je lekko oprószonymi mąką dłońmi. - Gotuj po kilka w wrzącej wodzie z dodatkiem oleju.
- Po tym jak wypłyną na powierzchnię wody zaczekaj jeszcze 3-3 minuty i wyciągaj je, najlepiej łyżką cedzakową. Odsącz z wody na durszlaku.
Możesz też przechować pyszne kluski śląskie na później
Jeżeli chcesz je przechowywać dłużej odłóż wystudzone kluski śląskie na płaski talerz wysmarowany tłuszczem i zawiń folią.
Do czego podać kluski śląskie?
Kluski śląskie są doskonałym dodatkiem do pieczeni, gulaszu czy też strogonowa. Świetnie smakują z różnymi sosami.
0
Tags :