posiłki, przekąski
knedle w sosie z bananami
knedle są pyszne cały rok, ale wydaje mi się, że szczególnie pasują do zimowej aury. Ten bogaty zestaw smaków dał dużo radości mojej rodzinie
Składniki (dla 3-4 osób)
ciasto
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
0,5 łyżki masła
1,5 łyżki kaszy manny
1 jajko
1 żółtko
150 g mąki pszennej
25 g mączki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki soli
wypełnienie
gęsta konfitura owocowa lub powidła
Sos
1 banan
1 łyżka masła
125 ml szklanki soku pomarańczowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
aromat waniliowy lub woda o zapachu kwiatu pomarańczy
Sposób wykonania
- Ziemniaki przetrzyj przez praskę lub zmiel maszynką do mielenia
- Połącz z pozostałymi składnikami. Zagnieć gładkie ciasto. Jeżeli będzie zbyt płynne dodaj trochę mąki. Im więcej mąki tym mniej delikatne będzie, więc dodawaj ostrożnie. Ciasto musi być sprężyste.
- Weź część ciasta i na stolnicy posypanej mąką uformuj wałek grubości około 4 cm. Odcinaj po około 4 cm.
- Z odciętego kawałka uformuj na ręku placek, nałóż na środek łyżeczkę konfitury lub powideł . Zamknij je w cieście i uformuj ładną kulkę.
- Uformowane knedle wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i gotuj około 15 minut .
- Podawaj z sosem z bananami, udekorowane listkami mięty lub bazylii.
sos
- Banana obierz, przekrój wzdłuż na połowę i każdą część pokrój jeszcze na 3 części
- Na patelni rozgrzej masło i usmaż banany , aż się zrumienią na dużym płomieniu.
- Zamieszaj sok z mączką i dodaj aromat. Zagrzej mieszając.
Nałóż knedle na talerz, ułóż banany i polej sosem. Koniecznie dodaj zielony listek bazylii lub mięty.
0
Tags :