• kontakt@chwilawkuchni.pl
obiad
Knedle ze śliwkami – idealny jesienny obiad

Knedle ze śliwkami – idealny jesienny obiad

Pyszne, delikatne, idealne na jesienny obiad. Składniki są bardzo proste i łatwo dostępne. Jeżeli zostały Ci ziemniaki z wczorajszego obiadu to warto zrobić z nich knedle ze śliwkami.

Składniki (około 8-9 dużych knedli)
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
3/4  szklanki mąki pszennej
2  łyżeczki mąki ziemniaczanej
1  jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 kg śliwek (najlepsze węgierki)

Sposób wykonania

  1. Umyte śliwki przekrój na połówki.
  2. Ziemniaki ugnieć lub zmiel na bardzo gładką masę.
  3. Dodaj do ziemniaków mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól i jajko. Zagnieć krótko ciasto.
  4. Podziel ciasto na 9 części, obsyp rękę mąką(!), zrób z oderwanego ciasta kulkę a następnie rozgnieć na dłoni  okrągły placek, ułóż na nim śliwkę i zaginając palce uformuj kulkę. Jeżeli śliwki są duże możesz użyć połówek. Złącz brzegi, wygładź.
  5. Gotuj w osolonej wodzie, po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze przez 4-5 minut.

Jak podawać knedle ze śliwkami


Knedle ze śliwkami możesz podać polane masłem lub z bułką tartą usmażoną na maśle.
Możesz też polać syropem z uduszonych z cukrem śliwek.

Formowanie knedli ze śliwkami

Ten moment jest na początku chyba najtrudniejszy. Niewielka ilość mąki w przepisie sprawia, że knedle są delikatne. Niestety sprawia to też, że ciasto dosyć mocno lepi się do rąk. Można temu zapobiec obsypując mocno ręce mąką. W trakcie pracy możesz również dosypywać mąki na ręce (nie do ciasta), tyle żeby nie dopuścić do klejenia ciasta do dłoni.

  1. Oderwij część ciasta rozpłaszcz ją na dłoni  w okrągły placek.
  2. Połóż na środku śliwkę (całą albo połówkę).
  3. Zaginając palce do środka  zamknij śliwkę i wygładź złączenie.
  4. Przeturlaj jeszcze knedla między dłońmi, żeby wygładzić jego powierzchnię.

0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.