obiad
Knedle ze śliwkami – idealny jesienny obiad
Pyszne, delikatne, idealne na jesienny obiad. Składniki są bardzo proste i łatwo dostępne. Jeżeli zostały Ci ziemniaki z wczorajszego obiadu to warto zrobić z nich knedle ze śliwkami.
Składniki (około 8-9 dużych knedli)
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 kg śliwek (najlepsze węgierki)
Sposób wykonania
- Umyte śliwki przekrój na połówki.
- Ziemniaki ugnieć lub zmiel na bardzo gładką masę.
- Dodaj do ziemniaków mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól i jajko. Zagnieć krótko ciasto.
- Podziel ciasto na 9 części, obsyp rękę mąką(!), zrób z oderwanego ciasta kulkę a następnie rozgnieć na dłoni okrągły placek, ułóż na nim śliwkę i zaginając palce uformuj kulkę. Jeżeli śliwki są duże możesz użyć połówek. Złącz brzegi, wygładź.
- Gotuj w osolonej wodzie, po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze przez 4-5 minut.
Jak podawać knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami możesz podać polane masłem lub z bułką tartą usmażoną na maśle.
Możesz też polać syropem z uduszonych z cukrem śliwek.
Formowanie knedli ze śliwkami
Ten moment jest na początku chyba najtrudniejszy. Niewielka ilość mąki w przepisie sprawia, że knedle są delikatne. Niestety sprawia to też, że ciasto dosyć mocno lepi się do rąk. Można temu zapobiec obsypując mocno ręce mąką. W trakcie pracy możesz również dosypywać mąki na ręce (nie do ciasta), tyle żeby nie dopuścić do klejenia ciasta do dłoni.
- Oderwij część ciasta rozpłaszcz ją na dłoni w okrągły placek.
- Połóż na środku śliwkę (całą albo połówkę).
- Zaginając palce do środka zamknij śliwkę i wygładź złączenie.
- Przeturlaj jeszcze knedla między dłońmi, żeby wygładzić jego powierzchnię.
0
Tags :