
Korzenne ciasto jabłkowe
Kiedy przeczytałam przepis na to ciasto, stwierdziłam, że takie tam sobie zwykłe ciasto, ale, że akurat składniki pasowały do tego, co miałam w kuchni to postanowiłam upiec. I bardzo się z tego cieszę, ciasto jest pyszne, pachnące cynamonem, mięciutkie sprężyste i troszkę wilgotne. Jestem pewna, że będzie u mnie gościło regularnie. Spróbujcie koniecznie!
Składniki
25 cm blacha do babki (najlepiej z dziurką) wysmarowana masłem
175g miękkiego masła
150g cukru
3 jajka
175g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
2 obrane pokrojone w bardzo drobną kostkę jabłka
50g białej czekolady bardzo drobno posiekanej lub drobinek czekoladowych
2 łyżki mleka
25g płatków migdałowych
Sposób przygotowania
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Płatki migdałowe wysypać na dno posmarowanej masłem blaszki.
- Mąkę proszek i przyprawy przesiać do oddzielnej miski, Jabłka polać mlekiem wymieszać.
- Masło jaja i cukier ubić na puszystą masę. Najpierw dodać mąkę, wymieszać, następnie jabłka i drobinki czekoladowe, dokładnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć na blachę wyrównać powierzchnię, piec około 30 minut, do suchego patyczka.