• kontakt@chwilawkuchni.pl
szukane
korzenny tort pomarańczowo marcepanowy

korzenny tort pomarańczowo marcepanowy

Ten torcik powstał z potrzeby szybkiego i prostego połączenia smaków świątecznych ciasteczek, cytrusów i marcepanu ale w formie troszkę bardziej wyszukanej niż same pierniczki. W moim korzennym pomarańczowo-marcepanowym torciku zawarły się wszystkie te warunki. Dość słodki super pasuje do nieposłodzonej białej kawy.

Składniki

biszkopt
2 jaja
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
trochę soku pomarańczowego do nasączenia

krem
250 ml śmietany kremówki
1 marcepan w czekoladzie (ja kupowałam ten świąteczny z Lidla)
dżem pomarańczowy
trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz płatki migdałowe do dekoracji

blacha 20 cm

Sposób wykonania

  1. Nagrzej piekarnik do 175 stopni
  2. Oddziel białka od żółtek, ubij pianę z białek kiedy będzie całkowicie sztywna po kolei dodaj żółtka a następnie łyżka po łyżce cukier nie przerywając ubijania, aż masa będzie ładnie błyszczała.
  3.  Suche składniki przesiej do oddzielnej miski dobrze wymieszaj, delikatnie połącz z ubitą pianą, mieszając szpatułką.
  4. Delikatnie przełóż do wyłożonej papierem blachy, piecz około 30 minut do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystudzenia najlepiej kilka godzin, następnie przekrój na dwa blaty, nasącz delikatnie sokiem pomarańczowym.
  6. Ubij śmietanę, marcepan pokrój na drobną kosteczkę.
  7. Pierwszy blat posmaruj dżemem, nałóż 1/3 śmietany, posyp pokrojonym marcepanem, nałóż kolejną warstwę śmietany(1/3). Drugi blat posmaruj dżemem, przyłóż posmarowaną stroną do pierwszego blatu. Resztą śmietany wysmaruj całe ciasto(część możesz pozostawić do dekoracji tylkami. Boki posyp płatkami migdałowymi, górę udekoruj skórką pomarańczową i cynamonem.

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *