szukane
korzenny tort pomarańczowo marcepanowy
Ten torcik powstał z potrzeby szybkiego i prostego połączenia smaków świątecznych ciasteczek, cytrusów i marcepanu ale w formie troszkę bardziej wyszukanej niż same pierniczki. W moim korzennym pomarańczowo-marcepanowym torciku zawarły się wszystkie te warunki. Dość słodki super pasuje do nieposłodzonej białej kawy.
Składniki
biszkopt
2 jaja
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
trochę soku pomarańczowego do nasączenia
krem
250 ml śmietany kremówki
1 marcepan w czekoladzie (ja kupowałam ten świąteczny z Lidla)
dżem pomarańczowy
trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz płatki migdałowe do dekoracji
blacha 20 cm
Sposób wykonania
- Nagrzej piekarnik do 175 stopni
- Oddziel białka od żółtek, ubij pianę z białek kiedy będzie całkowicie sztywna po kolei dodaj żółtka a następnie łyżka po łyżce cukier nie przerywając ubijania, aż masa będzie ładnie błyszczała.
- Suche składniki przesiej do oddzielnej miski dobrze wymieszaj, delikatnie połącz z ubitą pianą, mieszając szpatułką.
- Delikatnie przełóż do wyłożonej papierem blachy, piecz około 30 minut do suchego patyczka.
- Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystudzenia najlepiej kilka godzin, następnie przekrój na dwa blaty, nasącz delikatnie sokiem pomarańczowym.
- Ubij śmietanę, marcepan pokrój na drobną kosteczkę.
- Pierwszy blat posmaruj dżemem, nałóż 1/3 śmietany, posyp pokrojonym marcepanem, nałóż kolejną warstwę śmietany(1/3). Drugi blat posmaruj dżemem, przyłóż posmarowaną stroną do pierwszego blatu. Resztą śmietany wysmaruj całe ciasto(część możesz pozostawić do dekoracji tylkami. Boki posyp płatkami migdałowymi, górę udekoruj skórką pomarańczową i cynamonem.
0