obiad
kotlety z czerwonej fasoli
Smaczne, sycące. Świetnie się komponują z pomidorkami z roszpunką- najlepiej prosto z ogródka. Zawarty w nich seler jest zalecany dla osób z wysokim ciśnieniem, chroni przed wrzodami, ma pozytywny wpływ na ochronę wątroby.
Składniki (4 sztuki)
puszka fasoli (około 420 g)
150 g podsuszonego chleba startego
1 posiekany por albo połowa cebuli
3 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 jajko
bułka tarta
masło czosnkowe
50 g masła
1 ząbek czosnku
łyżeczka posiekanej pietruszki
szczypta soli
olej do smażenia
Sposób wykonania
- Fasolę rozetrzyj na jednolitą masę praską do ziemniaków albo w malakserze razem z chlebem.
- Zrumień na patelni pora (lub cebulkę) z czosnkiem. Dodaj posiekany drobno seler. Smaż kilka minut.
- Dodaj masę fasolową na patelnię, dodaj też pietruszkę i dopraw solą i pieprzem
- Zamieszaj dokładnie i zostaw do przestudzenia.
- Przygotuj masło czosnkowe: masło zagnieć widelcem z pietruszką, czosnkiem i solą , uformuj 4 kulki.
- Masę fasolową uformuj tak, by kulka masła znalazła się w środku.
- Zamocz każdego kotleta w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z każdej strony.
0