krem cukierniczy budyniowy
Krem możesz wykorzystać do eklerów, ptysiów, jako wypełnienie kruchych babeczek z owocami. Bardzo lubię ten krem w połączeniu z ubitą kremówką i żelatyną dla utrwalenia kształtu.
Składniki (na około 1 szklankę)
150 ml mleka
60 ml śmietany kremówki
110 g cukru
3 żółtka
30 g mąki pszennej
aromat waniliowy
Sposób wykonania
- Wlej do garnka mleko i śmietanę, postaw na ogniu i podgrzej (do 80 stopni) – tak, żeby mieszanka była gorąca – zacznie się wyłaniać tłuszcz na powierzchni – nie doprowadź do wrzenia
- Wymieszaj w garnku żółtka z cukrem bez ubijania, dodaj mąkę i wymieszaj dalej bez ubijania, dodaj aromat waniliowy
- Wlej gorącą mieszankę mleka i śmietany do masy mieszając trzepaczką.
- Postaw na średnim ogniu nieustannie mieszając. Jak tylko zobaczysz pierwsze bąbelki przerwij gotowanie (84-85 stopni).
- Przykryj folią dotykając powierzchni, żeby nie zrobił się kożuch, zostaw do ostygnięcia.
Jeżeli dodasz do ciepłego jeszcze kremu 50 g rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady powstanie pyszny krem czekoladowy:)
0