• kontakt@chwilawkuchni.pl

krem cukierniczy budyniowy

Krem możesz wykorzystać do eklerów, ptysiów, jako wypełnienie kruchych babeczek z owocami. Bardzo lubię ten krem w połączeniu z ubitą kremówką i żelatyną dla utrwalenia kształtu.

Składniki (na około 1 szklankę)

150 ml mleka
60 ml śmietany kremówki
110 g cukru
3 żółtka
30 g mąki pszennej
aromat waniliowy

Sposób wykonania

  1. Wlej do garnka mleko i śmietanę, postaw na ogniu i podgrzej (do 80 stopni) – tak, żeby mieszanka była gorąca – zacznie się wyłaniać tłuszcz na powierzchni – nie doprowadź do wrzenia
  2. Wymieszaj w garnku żółtka z cukrem bez ubijania, dodaj mąkę i wymieszaj dalej bez ubijania, dodaj aromat waniliowy
  3. Wlej gorącą mieszankę mleka i śmietany do masy mieszając trzepaczką.
  4. Postaw na średnim ogniu nieustannie mieszając. Jak tylko zobaczysz pierwsze bąbelki przerwij gotowanie (84-85 stopni).
  5. Przykryj folią dotykając powierzchni, żeby nie zrobił się kożuch, zostaw do ostygnięcia.

Jeżeli dodasz do ciepłego jeszcze kremu 50 g rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady powstanie pyszny krem czekoladowy:)



0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.