dodatki do ciast

krem czekoladowy do o ozdabiania muffinek i przekładania ciast
Jest to mój ulubiony krem do „tynkowania” tortów. Pewnie jeszcze wygodniejszy jest maślany, ale lekkość tego kremu przekonuje mnie całkowicie.
Składniki
200 g czekolady (wybierz jaką lubisz: biała, mleczna, gorzka:)
400 g śmietanki kremówki
Sposób wykonania
- Przygotuj miseczkę najlepiej metalową na kąpieli wodnej (Ja stawiam na garnku z gotującą się wodą metalowy durszlak, do którego wsadzam miseczkę)
- Wlej śmietanę i dodaj połamaną na kawałki czekoladę i wymieszaj, jeżeli masa nie jest gładka podgrzej jeszcze w kąpieli wodnej, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dobrze schłodź w lodówce, najlepiej kilka godzin.
- Ubij mikserem do pożądanej konsystencji.
0