Facebook
PINTEREST
PINTEREST

kruche babeczki cytrynowe z bezą

Trochę zabawy wymaga przygotowanie kruchych babeczek. Z przepisu wychodzi ich około 18, ale można też zrobić jedną dużą w formie do tarty normalnych rozmiarów. Jest to moje ulubione ciasto słodko- kwaśne .. przepyszne i choć nie szczególnie wpisuje się w tradycje Świąt to i tak je robię ku uciesze rodziny:)

Składniki

ciasto kruche z przepisu http://www.chwilawkuchni.pl/kruche-ciasto-do-tart-i-ciasteczek ()

lemon curd (masa cytrynowa):
125 ml soku z cytryny
60 ml soku z pomarańczy
125 ml wody
70 g cukru
2 łyżki mączki ziemniaczanej
3 żółtka
1 jajko
100 g masła

beza
5 białek
220 g drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania

lemon curd:

  1. Wlej do garnka sok cytryny i sok z pomarańczy, dodaj wodę, mąkę ziemniaczaną, cukier. Zagotuj mieszając, aż masa zgęstnieje.
  2. Odstaw z ognia i do gorącej masy dodaj pokrojone na kawałeczki masło.
  3. Mieszaj energicznie, aż się roztopi i połączy z masą.
  4. Następnie dodaj jajko i żółtka i wymieszaj.
  5. Połóż folię,tak żeby stykała się z powierzchnią kremu, aby nie zrobił się kożuch.
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wysmaruj foremki grubo masłem. Rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 4 mm, na papierze do pieczenia. Wycinaj krążki i przekładaj na foremki delikatnie przykładając do ścianek. Jeżeli są zbyt miękkie i masz problem z przekładaniem schłodź je w lodówce, jeszcze lepiej w zamrażarce (sztywne będzie dużo łatwiej przekładać).
  3. Ponakłuwaj każde widelcem.
  4. Na każdą foremkę nałóż mały kawałek papieru do pieczenia i wsyp groch, fasolę lub specjalne kulki do obciążania ciasta podczas pieczenia.
  5. Piecz 10 minut w 180 stopniach, ściągnij obciążenie i papier ipiecz jeszcze 5 minut.
  6. Nakładaj na każdą babeczkę po łyżce kremu cytrynowego.
  7. Ubij pianę z białek dodając stopniowo cukier a na końcu delikatnie mieszając dodaj mąkę ziemniaczaną.
  8. Nakładaj na każdą babeczkę ubita piane z białek łyżką lub tylką:)
  9. Piecz 1 godzinę w 180 stopniach.

Comments

  1. Hala says:

    o jakie one ładne!

  2. […] się ilością kroków, nie jest to ciężkie ciasto a zachwyci każdego.Przepis inspirowany jest tym, prezentującym nieco innym wykonaniem tego samego ciasta. Będzie potrzebna forma do […]

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.