babeczki cupcakes muffiny
kruche babeczki cytrynowe z bezą
Trochę zabawy wymaga przygotowanie kruchych babeczek. Z przepisu wychodzi ich około 18, ale można też zrobić jedną dużą w formie do tarty normalnych rozmiarów. Jest to moje ulubione ciasto słodko- kwaśne .. przepyszne i choć nie szczególnie wpisuje się w tradycje Świąt to i tak je robię ku uciesze rodziny:)
Składniki
kruche babeczki
200 g mąki pszennej
100 g masła
85g cukru pudru
1 żółtko
1 do 3 łyżek zimnej wody
lemon curd (masa cytrynowa):
125 ml soku z cytryny
60 ml soku z pomarańczy
125 ml wody
70 g cukru
2 łyżki mączki ziemniaczanej
3 żółtka
1 jajko
100 g masła
beza
5 białek
220 g drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania
kruche ciasto na babeczki
ciasto kruche:
- Jeżeli używasz robota lub miksera:
Wsyp mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę do misy.
Mieszaj aż ciasto zacznie się zbijać w grube okruchy.
Dodaj żółtko i 1-ą łyżkę zimnej wody.
Ręcznie:
Wysyp mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę na stolnicę.
Zrób w środku zagłębienie i wlej 1 łyżkę wody i żółtko.
Możesz posiekać nożem lub/ i rozcierać palcami wszystkie składniki.
Mieszaj, aż ciasto zacznie się zbijać w większe kawałki. Jeżeli jest jeszcze za suche dodawaj po 1 łyżce zimnej wody. - Kiedy masa będzie jednolita uformuj kulę, zawiń szczelnie w folię i odłóż do lodówki na co najmniej 45 minut .
Możesz też rozwałkować równo na około 4 mm jeszcze miękkie ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i odłożyć do schłodzenia do lodówki.
lemon curd:
- Wlej do garnka sok cytryny i sok z pomarańczy, dodaj wodę, mąkę ziemniaczaną, cukier. Zagotuj mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Odstaw z ognia i do gorącej masy dodaj pokrojone na kawałeczki masło.
- Mieszaj energicznie, aż się roztopi i połączy z masą.
- Następnie dodaj jajko i żółtka i wymieszaj.
- Połóż folię,tak żeby stykała się z powierzchnią kremu, aby nie zrobił się kożuch.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wysmaruj foremki grubo masłem. Rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 4 mm, na papierze do pieczenia. Wycinaj krążki i przekładaj na foremki delikatnie przykładając do ścianek. Jeżeli są zbyt miękkie i masz problem z przekładaniem schłodź je w lodówce, jeszcze lepiej w zamrażarce (sztywne będzie dużo łatwiej przekładać).
- Ponakłuwaj każde widelcem.
- Na każdą foremkę nałóż mały kawałek papieru do pieczenia i wsyp groch, fasolę lub specjalne kulki do obciążania ciasta podczas pieczenia.
- Piecz 10 minut w 180 stopniach, ściągnij obciążenie i papier ipiecz jeszcze 5 minut.
- Nakładaj na każdą babeczkę po łyżce kremu cytrynowego.
- Ubij pianę z białek dodając stopniowo cukier a na końcu delikatnie mieszając dodaj mąkę ziemniaczaną. Parę uwag o ubijaniu piany: https://www.chwilawkuchni.pl/ubijanie-piany-z-bialek-z-cukrem/
- Nakładaj na każdą babeczkę ubitą pianę z białek łyżką lub tylką:)
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , obniż temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze godzinę.
2
o jakie one ładne!
[…] się ilością kroków, nie jest to ciężkie ciasto a zachwyci każdego.Przepis inspirowany jest tym, prezentującym nieco innym wykonaniem tego samego ciasta. Będzie potrzebna forma do […]