• kontakt@chwilawkuchni.pl
babeczki cupcakes muffiny
kruche babeczki cytrynowe z bezą

kruche babeczki cytrynowe z bezą

Trochę zabawy wymaga przygotowanie kruchych babeczek. Z przepisu wychodzi ich około 18, ale można też zrobić jedną dużą w formie do tarty normalnych rozmiarów. Jest to moje ulubione ciasto słodko- kwaśne .. przepyszne i choć nie szczególnie wpisuje się w tradycje Świąt to i tak je robię ku uciesze rodziny:)

Składniki

kruche babeczki
200 g mąki pszennej
100 g masła
85g cukru pudru
1 żółtko
1 do 3 łyżek zimnej wody

lemon curd (masa cytrynowa):
125 ml soku z cytryny
60 ml soku z pomarańczy
125 ml wody
70 g cukru
2 łyżki mączki ziemniaczanej
3 żółtka
1 jajko
100 g masła

beza
5 białek
220 g drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania

kruche ciasto na babeczki

ciasto kruche:

  1. Jeżeli  używasz robota lub miksera:
    Wsyp mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone  w kostkę do misy.
    Mieszaj aż ciasto zacznie się zbijać w grube okruchy.
    Dodaj żółtko i 1-ą łyżkę zimnej wody.
    Ręcznie:
    Wysyp mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę na stolnicę.
    Zrób w środku zagłębienie i wlej 1 łyżkę wody i żółtko.
    Możesz posiekać nożem lub/ i rozcierać palcami wszystkie składniki.
    Mieszaj, aż ciasto zacznie się zbijać w większe kawałki. Jeżeli jest jeszcze za suche dodawaj po 1 łyżce zimnej wody.
  2. Kiedy masa będzie jednolita uformuj  kulę, zawiń szczelnie w folię i odłóż do lodówki na co najmniej 45 minut .
    Możesz też rozwałkować równo na około 4 mm jeszcze miękkie ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i odłożyć do schłodzenia do lodówki.


lemon curd:

  1. Wlej do garnka sok cytryny i sok z pomarańczy, dodaj wodę, mąkę ziemniaczaną, cukier. Zagotuj mieszając, aż masa zgęstnieje.
  2. Odstaw z ognia i do gorącej masy dodaj pokrojone na kawałeczki masło.
  3. Mieszaj energicznie, aż się roztopi i połączy z masą.
  4. Następnie dodaj jajko i żółtka i wymieszaj.
  5. Połóż folię,tak żeby stykała się z powierzchnią kremu, aby nie zrobił się kożuch.
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wysmaruj foremki grubo masłem. Rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 4 mm, na papierze do pieczenia. Wycinaj krążki i przekładaj na foremki delikatnie przykładając do ścianek. Jeżeli są zbyt miękkie i masz problem z przekładaniem schłodź je w lodówce, jeszcze lepiej w zamrażarce (sztywne będzie dużo łatwiej przekładać).
  3. Ponakłuwaj każde widelcem.
  4. Na każdą foremkę nałóż mały kawałek papieru do pieczenia i wsyp groch, fasolę lub specjalne kulki do obciążania ciasta podczas pieczenia.
  5. Piecz 10 minut w 180 stopniach, ściągnij obciążenie i papier ipiecz jeszcze 5 minut.
  6. Nakładaj na każdą babeczkę po łyżce kremu cytrynowego.
  7. Ubij pianę z białek dodając stopniowo cukier a na końcu delikatnie mieszając dodaj mąkę ziemniaczaną. Parę uwag o ubijaniu piany: https://www.chwilawkuchni.pl/ubijanie-piany-z-bialek-z-cukrem/
  8. Nakładaj na każdą babeczkę ubitą pianę z białek łyżką lub tylką:)
  9. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , obniż temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze godzinę.
2

2 thoughts on “kruche babeczki cytrynowe z bezą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *