ciasta
podstawowe, słodkie ciasto do tarty I
Kruche ciasto to jeden z prostszych wypieków. Jednak przy niewłaściwych proporcjach składników może być ciężkie i twarde. Wydaje mi się, że w angielskiej książce kupionej w sklepie dobroczynnym znalazłam swój przepis idealny i chętnie się nim podzielę.
Składniki
200 g mąki pszennej (do kruchych ciast idealna jest krupczatka ale może być i tortowa)
100 g masła
85g cukru pudru
1 żółtko
1 do 3 łyżek zimnej wody
forma 24 cm
Sposób wykonania
- Jeżeli używasz robota lub miksera:
Wsyp mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę do misy.
Mieszaj aż ciasto zacznie się zbijać w grube okruchy.
Dodaj żółtko i 1-ą łyżkę zimnej wody.
Ręcznie:
Wysyp mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę na stolnicę.
Zrób w środku zagłębienie i wlej 1 łyżkę wody i żółtko.
Możesz posiekać nożem lub/ i rozcierać palcami wszystkie składniki.
Mieszaj, aż ciasto zacznie się zbijać w większe kawałki. Jeżeli jest jeszcze za suche dodawaj po 1 łyżce zimnej wody. - Kiedy masa będzie jednolita uformuj kulę, zawiń szczelnie w folię i odłóż do lodówki na co najmniej 45 minut .
0