Kruche ciasto to jeden  z prostszych wypieków. Jednak przy niewłaściwych proporcjach składników może być ciężkie i  twarde. Wydaje mi się, że w angielskiej książce kupionej w sklepie dobroczynnym  znalazłam swój przepis idealny i chętnie się nim  podzielę.

Składniki

200 g mąki pszennej (do kruchych ciast idealna jest krupczatka ale może być i tortowa)
100 g masła
85g cukru pudru
1 żółtko
1 do 3 łyżek zimnej wody
forma 24 cm

Sposób wykonania

  1. Jeżeli  używasz robota lub miksera:
    Wsyp mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone  w kostkę do misy.
    Mieszaj aż ciasto zacznie się zbijać w grube okruchy.
    Dodaj żółtko i 1-ą łyżkę zimnej wody.
    Ręcznie:
    Wysyp mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę na stolnicę.
    Zrób w środku zagłębienie i wlej 1 łyżkę wody i żółtko.
    Możesz posiekać nożem lub/ i rozcierać palcami wszystkie składniki.
    Mieszaj, aż ciasto zacznie się zbijać w większe kawałki. Jeżeli jest jeszcze za suche dodawaj po 1 łyżce zimnej wody.
  2. Kiedy masa będzie jednolita uformuj  kulę, zawiń szczelnie w folię i odłóż do lodówki na co najmniej 45 minut .