Bardzo słodkie, kruche i aromatyczne ciasto. Przyprawy dominują nad smakiem fig. Pestki fig wraz z posiekanymi prażonymi orzechami sprawiają, że ciasto przyjemnie chrupie. Podane z lodami i bitą śmietaną cudownie osłodzą jesienny dzionek.

Składniki:

240 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
1/2 łyżeczki zmielonych goździków (opcjonalnie)
115 g drobnego cukru
125 g masła
55 g zmielonych orzechów laskowych
1 jajko lekko roztrzepane

315 g dżemu figowego
95g orzechów laskowych – prażonych i obranych ze skórek a następnie poszatkowanych

podłużna prostokątna blacha ok 35 x 11cm

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni
  2. Wymieszaj w misce   cukier, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i zmielone orzechy
  3. Dodaj posiekane w kostkę miękkie masło wymieszaj mikserem/robotem lub zagnieć ręcznie.
  4. Dodawaj po niewielkiej ilości roztrzepanego jajka – tylko tyle, żeby ciasto się połączyło.
  5. Podziel na dwie części, zawiń szczelnie w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
  6. Wyciągnij 1-a część ciasta i rozwałkuj między dwoma papierami do pieczenia, tak aby pasowała do blachy na spód i boki na około 2 cm wysokości.Posmaruj równo ciasto dżemem figowym.
  7. Zetrzyj drugą część schłodzonego ciasta na grubej tarce i delikatnie zmieszaj z poszatkowanymi orzechami. Przełóż  do formy.
  8. Piecz 35 minut w 180 stopniach.
  9. Koniecznie schłodź przed cieciem.
    Możesz posypać cukrem pudrem i podać z bitą śmietaną.Można przechowywać  w szczelnym naczyniu do 4 dni lub 3 miesiące w zamrażarce.