ciasta
kruche ciasto figowe
Bardzo słodkie, kruche i aromatyczne ciasto. Przyprawy dominują nad smakiem fig. Pestki fig wraz z posiekanymi prażonymi orzechami sprawiają, że ciasto przyjemnie chrupie. Podane z lodami i bitą śmietaną cudownie osłodzą jesienny dzionek.
Składniki:
240 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
1/2 łyżeczki zmielonych goździków (opcjonalnie)
115 g drobnego cukru
125 g masła
55 g zmielonych orzechów laskowych
1 jajko lekko roztrzepane
315 g dżemu figowego
95g orzechów laskowych – prażonych i obranych ze skórek a następnie poszatkowanych
podłużna prostokątna blacha ok 35 x 11cm
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni
- Wymieszaj w misce cukier, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i zmielone orzechy
- Dodaj posiekane w kostkę miękkie masło wymieszaj mikserem/robotem lub zagnieć ręcznie.
- Dodawaj po niewielkiej ilości roztrzepanego jajka – tylko tyle, żeby ciasto się połączyło.
- Podziel na dwie części, zawiń szczelnie w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
- Wyciągnij 1-a część ciasta i rozwałkuj między dwoma papierami do pieczenia, tak aby pasowała do blachy na spód i boki na około 2 cm wysokości.Posmaruj równo ciasto dżemem figowym.
- Zetrzyj drugą część schłodzonego ciasta na grubej tarce i delikatnie zmieszaj z poszatkowanymi orzechami. Przełóż do formy.
- Piecz 35 minut w 180 stopniach.
- Koniecznie schłodź przed cieciem.
Możesz posypać cukrem pudrem i podać z bitą śmietaną.Można przechowywać w szczelnym naczyniu do 4 dni lub 3 miesiące w zamrażarce.
0