ciasta

kruche ciasto z owocami
Kruche ciasto to jeden z prostszych wypieków. Jednak przy niewłaściwych proporcjach składników może być ciężkie i twarde. Wydaje mi się, że w angielskiej książce kupionej w sklepie dobroczynnym znalazłam swój przepis idealny i chętnie się nim podzielę.
Składniki
CIASTO
200 g mąki pszennej (do kruchych ciast idealna jest krupczatka ale może być i tortowa)
100 g masła
85g cukru pudru
1 żołtko
1 do 3 łyżek zimnej wody
NADZIENIE
1kg jabłek
łyżka masła
opcjonalnie 2 brzoskwinie (świeże lub z syropu)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki pszennej mąki
Sposób wykonania
CIASTO
- Jeżeli używasz robota lub miksera:
Wsyp mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę do misy.
Mieszaj aż ciasto zacznie się zbijać w grube okruchy.
Dodaj żółtka i 1-ą łyżkę zimnej wody.Ręcznie:
Wysyp mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę na stolnicę.
Zrób w środku zagłębienie i wlej 1 łyżkę wody i żółtko.
Możesz posiekać nożem lub/ i rozcierać palcami wszystkie składniki. - Mieszaj, aż ciasto zacznie się zbijać w większe kawałki. Jeżeli jest jeszcze za suche dodawaj po 1 łyżce zimnej wody.
- Kiedy masa będzie jednolita uformuj kulę, zawiń szczelnie w folię i odłóż do lodówki na co najmniej 45 minut .
NADZIENIE
- Jabłka i brzoskwinie pokrój w kostki o bokach około 1 cm.
- Rozpuść w garnku masło, wrzuć jabłka i świeże brzoskwinie. Jeżeli używasz brzoskwiń z syropu dorzuć je dopiero pod koniec gotowania jabłek.
- Gotuj jabłka około 20 minut mieszając od czasu do czasu, aż będą prawie miękkie. Czas jest zależny od tego jakiego gatunku jabłek użyjesz.
- Kiedy już jabłka będą prawie miękkie oprósz je mąką i zamieszaj. Odstaw z palnika.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wyciągnij schłodzone ciasto z lodówki. Rozwałkuj je cienko na okrągły placek -na papierze do pieczenia.
- Przełóż ciasto wraz z papierem na okrągłą blachę.
- Nałóż na środek przygotowany farsz zostawiając 5 cm wolnego od farszu brzegu
- Zawiń brzegi na farsz i wyrównaj, aby nadać ładny kształt.
- Posmaruj za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piecz około 30 minut w 180 stopniach.
0