• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciasta
kruche ciasto z owocami

kruche ciasto z owocami

Kruche ciasto to jeden  z prostszych wypieków. Jednak przy niewłaściwych proporcjach składników może być ciężkie i  twarde. Wydaje mi się, że w angielskiej książce kupionej w sklepie dobroczynnym  znalazłam swój przepis idealny i chętnie się nim  podzielę.

Składniki

CIASTO
200 g mąki pszennej (do kruchych ciast idealna jest krupczatka ale może być i tortowa)
100 g masła
85g cukru pudru
1 żołtko
1 do 3 łyżek zimnej wody

NADZIENIE
1kg jabłek
łyżka masła
opcjonalnie 2 brzoskwinie (świeże lub z syropu)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki pszennej mąki

Sposób wykonania

CIASTO

  1. Jeżeli  używasz robota lub miksera:
    Wsyp mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone  w kostkę do misy.
    Mieszaj aż ciasto zacznie się zbijać w grube okruchy.
    Dodaj żółtka i 1-ą łyżkę zimnej wody.Ręcznie:
    Wysyp mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę na stolnicę.
    Zrób w środku zagłębienie i wlej 1 łyżkę wody i żółtko.
    Możesz posiekać nożem lub/ i rozcierać palcami wszystkie składniki.
  2. Mieszaj, aż ciasto zacznie się zbijać w większe kawałki. Jeżeli jest jeszcze za suche dodawaj po 1 łyżce zimnej wody.
  3. Kiedy masa będzie jednolita uformuj  kulę, zawiń szczelnie w folię i odłóż do lodówki na co najmniej 45 minut .

NADZIENIE

  1. Jabłka i brzoskwinie pokrój  w kostki o bokach  około 1 cm.
  2. Rozpuść w garnku  masło,  wrzuć jabłka i świeże brzoskwinie.  Jeżeli używasz brzoskwiń z syropu dorzuć je dopiero  pod koniec  gotowania jabłek.
  3. Gotuj jabłka około 20 minut mieszając od czasu do czasu, aż będą prawie miękkie. Czas jest zależny od tego jakiego gatunku jabłek użyjesz.
  4. Kiedy już jabłka będą prawie miękkie oprósz je mąką i zamieszaj. Odstaw z palnika.
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wyciągnij schłodzone ciasto z lodówki. Rozwałkuj je cienko  na okrągły placek -na papierze do pieczenia.
  3. Przełóż ciasto wraz z papierem na  okrągłą blachę.
  4. Nałóż na środek przygotowany farsz zostawiając 5 cm wolnego od farszu brzegu
  5. Zawiń brzegi na farsz i wyrównaj, aby nadać ładny kształt.
  6. Posmaruj za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piecz około 30 minut w 180 stopniach.
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *