• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciastka, gofry, wafle
kruche paluszki z kminkiem

kruche paluszki z kminkiem

Bardzo proste w wykonaniu. Doskonale nadają się jako przekąska przy oglądaniu filmu. Sprawdzą się też jako dodatek do sałatek.

Składniki
300 g mąki
200 g masła posiekanego lub pokrojonego w kosteczkę
1 żółtko
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soli

1 jajko lekko ubite do posmarowania
kminek albo gruba sól do posypania

Sposób wykonania

  1. Połączyć wszystkie składniki. Mieszać mieszadłem do ciasta kruchego lub rozetrzeć w palcach, aż powstanie jednolita masa.
  2. Schłodzić przez 15 minut w lodówce.
  3. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni.
  4. Rozwałkować na grubość około 0,75 cm. Pociąć na paski tej samej szerokości (0,75 cm). Każdy pasek zrolować , żeby zaokrąglić brzegi. Ciąć na około 3 centymetrowe kawałki. Przekładać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Posmarować rozmąconym jajkiem, obsypać kminkiem lub grubą solą.
  6. Piec 12 minut w 200 stopniach. Powinny być pięknie przyrumienione.
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *