ciastka, gofry, wafle
kruche paluszki z kminkiem
Bardzo proste w wykonaniu. Doskonale nadają się jako przekąska przy oglądaniu filmu. Sprawdzą się też jako dodatek do sałatek.
Składniki
300 g mąki
200 g masła posiekanego lub pokrojonego w kosteczkę
1 żółtko
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soli
1 jajko lekko ubite do posmarowania
kminek albo gruba sól do posypania
Sposób wykonania
- Połączyć wszystkie składniki. Mieszać mieszadłem do ciasta kruchego lub rozetrzeć w palcach, aż powstanie jednolita masa.
- Schłodzić przez 15 minut w lodówce.
- W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni.
- Rozwałkować na grubość około 0,75 cm. Pociąć na paski tej samej szerokości (0,75 cm). Każdy pasek zrolować , żeby zaokrąglić brzegi. Ciąć na około 3 centymetrowe kawałki. Przekładać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posmarować rozmąconym jajkiem, obsypać kminkiem lub grubą solą.
- Piec 12 minut w 200 stopniach. Powinny być pięknie przyrumienione.
0