• kontakt@chwilawkuchni.pl
posiłki, przekąski
łatwa Marokańska Potrawka z Baraniny

łatwa Marokańska Potrawka z Baraniny

Dzisiaj pyszna potrawka z baraniny bardzo  łatwa w wykonaniu choć długa w oczekiwaniu. Jednak jak na gust naszej rodziny warta każdej minuty. Klasyczne warzywa z odrobiną ekstrawagancji w postaci suszonych moreli wspaniale współgrają z jagnięciną. Pyszne danie jednogarnkowe warte spróbowania

 

czas przygotowania: 20 min.

czas gotowania: 1,5h w piekarniku, 3-4 w slow-cookerze

ilość porcji: 4

 

Składniki

300 g udźca  baraniego (krojony w kostkę na gulasz)

1 mała lub ½ dużej cebuli (posiekana w kostkę)

4 średnie ziemniaki (pokrojone w kostkę)

2 średnie marchewki (pokrojone w kostkę)

2 ząbki czosnku (przeciśnięte lub drobniutko posiekane)

8 moreli suszonych (pokrojonych w paseczki)

1 listek laurowy

1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

1 łyżeczka ras el hanout

½ łyżeczki mielonego imbiru

⅔ puszki pomidorów (obranych ze skórki pokrojonych w kostkę)

2 szklanki bulionu warzywnego

1 puszka cieciorki

4 łyżki oliwy

sól i pieprz wedle uznania

 

krok 1

cebulę, marchewkę i ziemniaki podsmażyć przez 4 minuty następnie dodać czosnek sól i pieprz, zamieszać a następnie przełożyć do innego naczynia.

 

krok 2

na tej samej patelni (jeżeli jest potrzeba to dodać oliwy) obsmażyć mięso z każdej strony na głęboki brązowy kolor.

 

krok 3

dołożyć wcześniej przesmażone warzywa, morele i przyprawy, mieszać aż przyprawy pokryją wszystkie składniki

 

krok 4

dodać pokrojone pomidory i bulion delikatnie zamieszać

 

krok 5

 

wersja z piekarnikiem:

zawartość patelni umieścić w naczyniu nadającym się do pieczenia w piekarniku, przykryć, piec w 175 stopniach Celsjusza przez 1,5 godziny po tym czasie dokładamy cieciorkę i pieczemy jeszcze 30 min. Jeżeli jest taka potrzeba to dodajemy odrobinę wody.

 

wersja z slow-cookerem

umieścić wszystko w misie, ustawić na “low” na 5-6 godzin lub “high” na 3-4 godziny

 

krok 6

podawać z ryżem, kuskusem, pitą albo tak jak ja z pysznymi nanami

Źródło przepisu: https://www.themediterraneandish.com/moroccan-lamb-stew-recipe/

 

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *