łatwa Marokańska Potrawka z Baraniny
Dzisiaj pyszna potrawka z baraniny bardzo łatwa w wykonaniu choć długa w oczekiwaniu. Jednak jak na gust naszej rodziny warta każdej minuty. Klasyczne warzywa z odrobiną ekstrawagancji w postaci suszonych moreli wspaniale współgrają z jagnięciną. Pyszne danie jednogarnkowe warte spróbowania
czas przygotowania: 20 min.
czas gotowania: 1,5h w piekarniku, 3-4 w slow-cookerze
ilość porcji: 4
Składniki
300 g udźca baraniego (krojony w kostkę na gulasz)
1 mała lub ½ dużej cebuli (posiekana w kostkę)
4 średnie ziemniaki (pokrojone w kostkę)
2 średnie marchewki (pokrojone w kostkę)
2 ząbki czosnku (przeciśnięte lub drobniutko posiekane)
8 moreli suszonych (pokrojonych w paseczki)
1 listek laurowy
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka ras el hanout
½ łyżeczki mielonego imbiru
⅔ puszki pomidorów (obranych ze skórki pokrojonych w kostkę)
2 szklanki bulionu warzywnego
1 puszka cieciorki
4 łyżki oliwy
sól i pieprz wedle uznania
krok 1
cebulę, marchewkę i ziemniaki podsmażyć przez 4 minuty następnie dodać czosnek sól i pieprz, zamieszać a następnie przełożyć do innego naczynia.
krok 2
na tej samej patelni (jeżeli jest potrzeba to dodać oliwy) obsmażyć mięso z każdej strony na głęboki brązowy kolor.
krok 3
dołożyć wcześniej przesmażone warzywa, morele i przyprawy, mieszać aż przyprawy pokryją wszystkie składniki
krok 4
dodać pokrojone pomidory i bulion delikatnie zamieszać
krok 5
wersja z piekarnikiem:
zawartość patelni umieścić w naczyniu nadającym się do pieczenia w piekarniku, przykryć, piec w 175 stopniach Celsjusza przez 1,5 godziny po tym czasie dokładamy cieciorkę i pieczemy jeszcze 30 min. Jeżeli jest taka potrzeba to dodajemy odrobinę wody.
wersja z slow-cookerem
umieścić wszystko w misie, ustawić na “low” na 5-6 godzin lub “high” na 3-4 godziny
krok 6
podawać z ryżem, kuskusem, pitą albo tak jak ja z pysznymi nanami
Źródło przepisu: https://www.themediterraneandish.com/moroccan-lamb-stew-recipe/