• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciasta
lekka świąteczna tarta z makiem i wiśniami

lekka świąteczna tarta z makiem i wiśniami

Przy całej mnogości dość ciężkich świątecznych ciast to jest lekkie kremowe  i dzięki kwaśnym wiśniom orzeźwiające.

Składniki
kruche ciasto z przepisu https://www.chwilawkuchni.pl/kruche-ciasto-do-tart-i-ciasteczek/
200 g wiśni
250 ml śmietanki kremówki (min 30% tłuszczu)
250 g twarożku homogenizowanego lub mielonego do sernika
5 łyżek cukru pudru
3/4 (0,75) szklanki maku (nie mielonego)
skórka starta z cytryny (opcjonalnie)
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki posiekanych pistacji lub migdałów do posypania

Sposób wykonania

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wysmaruj formę masłem.
  3. Wyciągnij schłodzone ciasto z lodówki. Rozwałkuj je cienko  na okrągły placek -na papierze do pieczenia.
    Przełóż ciasto wraz z papierem na  okrągłą blachę (najlepiej do tarty).
  4. Przykryj papierem lub folią aluminiową wysyp groch albo inne nasiona do obciążenia i piecz 10 minut , ściągnij papier/folię i piecz jeszcze około 7 minut, aż się zrumieni. W czasie pieczenia przygotuj nadzienie.
  5. Zmieszaj śmietanę, twarożek, cukier puder, skórkę z cytryny, sok z cytryny, mączkę ziemniaczaną i mak. Wymieszaj dokładnie. Przełóż na ciasto. Na wierzchu ułóż wiśnie i posyp pistacjami lub migdałami.
  6. Piecz 25 minut w 180 stopniach. Jeżeli używasz mrożonych wiśni piecz 5 minut dłużej.

3

3 thoughts on “lekka świąteczna tarta z makiem i wiśniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *