ciasta
lekka świąteczna tarta z makiem i wiśniami
Przy całej mnogości dość ciężkich świątecznych ciast to jest lekkie kremowe i dzięki kwaśnym wiśniom orzeźwiające.
Składniki
kruche ciasto z przepisu https://www.chwilawkuchni.pl/kruche-ciasto-do-tart-i-ciasteczek/
200 g wiśni
250 ml śmietanki kremówki (min 30% tłuszczu)
250 g twarożku homogenizowanego lub mielonego do sernika
5 łyżek cukru pudru
3/4 (0,75) szklanki maku (nie mielonego)
skórka starta z cytryny (opcjonalnie)
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki posiekanych pistacji lub migdałów do posypania
Sposób wykonania
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wysmaruj formę masłem.
- Wyciągnij schłodzone ciasto z lodówki. Rozwałkuj je cienko na okrągły placek -na papierze do pieczenia.
Przełóż ciasto wraz z papierem na okrągłą blachę (najlepiej do tarty). - Przykryj papierem lub folią aluminiową wysyp groch albo inne nasiona do obciążenia i piecz 10 minut , ściągnij papier/folię i piecz jeszcze około 7 minut, aż się zrumieni. W czasie pieczenia przygotuj nadzienie.
- Zmieszaj śmietanę, twarożek, cukier puder, skórkę z cytryny, sok z cytryny, mączkę ziemniaczaną i mak. Wymieszaj dokładnie. Przełóż na ciasto. Na wierzchu ułóż wiśnie i posyp pistacjami lub migdałami.
- Piecz 25 minut w 180 stopniach. Jeżeli używasz mrożonych wiśni piecz 5 minut dłużej.
3
Tags :
Fajne lekkie i przyjemne… jadłem i bardzo mi smakowało.
Muszę spróbować zrobić samodzielnie.
Polecam
To miłe… Spróbuj koniecznie:) Jest bardzo proste w wykonaniu
[…] http://www.chwilawkuchni.pl/lekka-swiateczna-tarta-z-makiem-i-wisniami/ […]