• kontakt@chwilawkuchni.pl
pieczywo
Lekki chleb pszenny z mąką pełnoziarnistą

Lekki chleb pszenny z mąką pełnoziarnistą

Super chleb! Przepis na ten chleb pochodzi z książki „The Bread Book” i opisany jest jako lekki chleb pszenny z przepisu Violi;-) We wstępie do przepisu można znaleźć informację, że lekki chleb z mąką pełnoziarnistą zajął pierwsze miejsce w konkursie wypieku chleba -przebijając 200 innych domowych piekarzy! I powiem wam szczerze, że faktycznie zasłużył sobie na nagrodę. Bardzo puszysty w środku z chrupiącą skórką, trzyma świeżość jeszcze 3 dnia po wypieku. Niestety nie zdążyłam tego sprawdzić ale wydaje mi się, że może być idealny do tostów.

Składniki
na 2 małe bochenki

7 g suchych drożdży (15 drożdży świeżych)
400 ml podgrzanej wody (najlepiej zmieszać połowę wrzątku z połową wody w temperaturze pokojowej)
35 g masła rozpuszczonego
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
155 g mąki pszennej pełnoziarnistej
450 g mąki pszennej chlebowej
1 małe roztrzepane jajko

2 foremki rozmiaru około 21,5 x 11,5 x 5,25

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego ( ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste) Przełożyć do miski dobrze obsypanej mąką, pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 2 h)
  2. Ciasto podzielić na 2 równe części przełożyć do foremek posmarowanych masłem. Pozostawić w ciepłym miejscu przykryte wilgotną ściereczką do podwojenia objętości nie na dłużej ponieważ wtedy ciasto lekko opadnie w piekarniku.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ( na dnie piekarnika warto ustawić naczynie żaroodporne z połową szklanki wody). Pieczemy chlebek przez 10 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Na ostatnie 5 min można wyciągnąć chleb z blachy i tak je dopiec aby skórka była bardziej chrupiąca. Chleb przechowujemy po całkowitym ostudzeniu w szczelnym pojemniku. Chlebek nadaje się do mrożenia.
2

2 thoughts on “Lekki chleb pszenny z mąką pełnoziarnistą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *