obiad
makaron z boczkiem i szpinakiem
Makaron z boczkiem i szpinakiem to takie moje danie- nic nie ma, nic mi się nie chce robić, chcemy zjeść coś konkretnego. Trochę nad wyrost powiedziane, że nic nie ma, natomiast jest parę rzeczy które mam zawsze w lodówce i wykorzystuję je do właśnie takich szybkich sycących dań jak makaron z boczkiem i szpinakiem
Składniki
(porcja dla 4 dorosłych osób)
300 g makaronu nitki
125 g boczku pokrojonego w kostkę (ja kupuję zawsze takie 2 pudełeczka zgrzane razem, jest świetny bo gotowy do użycia natychmiast)
100 g serka kremowego (można też użyć śmietany lub mleka skondensowanego w tych samych proporcjach)
6 kostek brykietu szpinaku mrożonego (mielonego)
3 ząbki wyciśniętego czosnku
sól pieprz do smaku
do posypania ser twardy jak grana padano (drobno otarty)
Sposób przygotowania
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ja wiem że jest idealny kiedy pojedyncza nitka przykleja się rzucona na kafelki za kuchenką:-)
- Na dużej patelni z grubym dnem smażymy boczek prawie na skwarki (tak aby wytopić tłuszcz). Kiedy boczek jest już gotowy rozsuwamy go do brzegów patelni a na wolne miejsce po środku układamy brykiet szpinakowy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz i zostawiamy na 5 minut. Kiedy szpinak jest całkowicie rozmrożony na brzeg patelni do boczku dokładamy czosnek aby zaledwie się przyrumienił. Mieszamy wszystko razem dodajemy serek, łączymy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem.
- Makaron odsączamy tylko szybko wylewając na cedzak i od razu przekładamy do naszego sosu, mieszamy, posypujemy serem przed podaniem. I już smacznie i szybko;-)
1
Tags :
Świetny pomysł , właśnie robię – tylko, że z kiełbaską… boczku nie miałam. To takie bardzo szybki i fajne danie.