• kontakt@chwilawkuchni.pl
obiad
makaron z boczkiem i szpinakiem

makaron z boczkiem i szpinakiem

Makaron z boczkiem i szpinakiem to takie moje danie- nic nie ma, nic mi się nie chce robić, chcemy zjeść coś konkretnego. Trochę nad wyrost powiedziane, że nic nie ma, natomiast jest parę rzeczy które mam zawsze w lodówce i wykorzystuję je do właśnie takich szybkich sycących dań jak makaron z boczkiem i szpinakiem

Składniki
(porcja dla 4 dorosłych osób)

300 g makaronu nitki
125 g boczku pokrojonego w kostkę (ja kupuję zawsze takie 2 pudełeczka zgrzane razem, jest świetny bo gotowy do użycia natychmiast)
100 g serka kremowego (można też użyć śmietany lub mleka skondensowanego w tych samych proporcjach)
6 kostek brykietu szpinaku mrożonego (mielonego)
3 ząbki wyciśniętego czosnku
sól pieprz do smaku
do posypania ser twardy jak grana padano (drobno otarty)

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ja wiem że jest idealny kiedy pojedyncza nitka przykleja się rzucona na kafelki za kuchenką:-)
  2. Na dużej patelni z grubym dnem smażymy boczek prawie na skwarki (tak aby wytopić tłuszcz). Kiedy boczek jest już gotowy rozsuwamy go do brzegów patelni a na wolne miejsce po środku układamy brykiet szpinakowy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz i zostawiamy na 5 minut. Kiedy szpinak jest całkowicie rozmrożony na brzeg patelni do boczku dokładamy czosnek aby zaledwie się przyrumienił. Mieszamy wszystko razem dodajemy serek, łączymy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Makaron odsączamy tylko szybko wylewając na cedzak i od razu przekładamy do naszego sosu, mieszamy, posypujemy serem przed podaniem. I już smacznie i szybko;-)

1

1 thought on “makaron z boczkiem i szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *