• kontakt@chwilawkuchni.pl
babeczki cupcakes muffiny
Mandarynkowe Cupcakes

Mandarynkowe Cupcakes

Mandarynkowe cupcakes to bardzo pyszne wilgotne babeczki idealne do popołudniowej a nawet porannej kawki. Nie skomplikowany przepis dla każdego.

Składniki
na 12 dużych cupcake
szklanka 250ml

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki miękkiego masła
1 szklanka cukru (można dodać jeszcze pół dla fanów bardzo słodkiego)
2 jaja
2 łyżki soku z cytryny
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
6-8 nektarynek/ mandarynek obranych z błonek pokrojonych w kostkę (ja używam mandarynek z puszki- są już obrane i gotowe do użycia)

Jeżeli ktoś ma ochotę przyozdobić kremem to potrzebuje:
1/2 szklanki masła w pokojowej temperaturze
1/2 szklanki śmietanki kremówki
1 łyżkę ekstraktu waniliowego
1 i 1/3 szklanki cukru pudru

Sposób wykonania

  1. Nagrzać piekarnik do 190 stopni, blachę do muffinek wyłożyć papilotkami.
  2. Suche składniki po za cukrem wymieszać w misce. Masło ubić z cukrem na puszystą pianę po kolei dodawać jajka i sok z cytryny ciągle ubijając.
  3. Stale mieszając dodawać małymi porcjami na zmianę suche składniki i śmietanę. Na koniec dodać nektarynki delikatnie wymieszać łyżką.
  4. Piec 20-25 minut-do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia na kratce, można przygotować krem lub po prostu udekorować cukrem pudrem.

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *