dodatki do ciast
masa śmietanowa do ozdabiania tortu, muffinek
Składniki
500 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka żelatyny
50ml zimnej wody
50g cukru pudru
Sposób przygotowania
- Namocz żelatynę w wodzie. Po 10 minutach umieść pojemnik w kąpieli wodnej i mieszaj, aż będzie idealnie rozpuszczona.
- Ubij śmietanę na sztywno. Przed końcem ubijania wsyp powoli cukier puder delikatnie mieszając masę.
- Dodaj do śmietany rozpuszczoną ciepłą żelatynę i szybko zamieszaj. Jeżeli masa będzie zbyt płynna schłodź w lodówce a następnie zmiksuj przed użyciem.
Jeśli chcesz tworzyć misterne wzorki z masy łatwiej będzie wykorzystać masę na bazie masła lub masła i białek, która jest nieco lżejsza niż ta pierwsza. Przepisy dodam wkrótce:)
0