• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciastka, gofry, wafle
maślane ciastka z żurawiną i płatkami migdałowymi

maślane ciastka z żurawiną i płatkami migdałowymi

Przez ten smak mogłabym być gruba…

Składniki

2oog mąki
100 g  masła
85 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki wody
50 g drobno posiekanej suszonej żurawiny
25 drobno posiekanych płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Jeżeli  używasz robota lub miksera:
    Wsyp mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone  w kostkę do misy.
    Mieszaj aż ciasto zacznie się zbijać w grube okruchy.
    Dodaj żółtka i 1-ą łyżkę zimnej wody.

    Ręcznie:

    Wysyp mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę na stolnicę.
    Zrób w środku zagłębienie i wlej 1 łyżkę wody i żółtko.
    Możesz posiekać nożem lub/ i rozcierać palcami wszystkie składniki.
  2. Mieszaj, aż ciasto zacznie się zbijać w większe kawałki. Jeżeli jest jeszcze za suche dodawaj po 1 łyżce zimnej wody.Dodaj żurawinę i migdały i wymieszaj.
  3. Kiedy masa będzie jednolita uformuj  kulę.Zawiń ciasto szczelnie w folię i odłóż do lodówki na co najmniej 45 minut .
    Rozwałkuj na grubość około 5mm i wycinaj ciasteczka foremką o ostrych brzegach.LUB

    Kiedy masa będzie jednolita uformuj wałek o średnicy 2 -3 cm. Zakończ na płasko brzegi.
    Owiń w folię i wsadź do zamrażarki na około 20 minut. Tak , żeby było twarde, ale dało się jeszcze kroić.
    Pokrój na 5mm plasterki.
  4. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz około 15 minut  aż ciastka się zrumienią w 180 stopniach.

 

 

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *