ciastka, gofry, wafle
maślane ciastka z żurawiną i płatkami migdałowymi
Przez ten smak mogłabym być gruba…
Składniki
2oog mąki
100 g masła
85 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki wody
50 g drobno posiekanej suszonej żurawiny
25 drobno posiekanych płatków migdałowych
Sposób przygotowania
- Jeżeli używasz robota lub miksera:
Wsyp mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę do misy.
Mieszaj aż ciasto zacznie się zbijać w grube okruchy.
Dodaj żółtka i 1-ą łyżkę zimnej wody.
Ręcznie:
Wysyp mąkę, cukier puder, szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę na stolnicę.
Zrób w środku zagłębienie i wlej 1 łyżkę wody i żółtko.
Możesz posiekać nożem lub/ i rozcierać palcami wszystkie składniki. - Mieszaj, aż ciasto zacznie się zbijać w większe kawałki. Jeżeli jest jeszcze za suche dodawaj po 1 łyżce zimnej wody.Dodaj żurawinę i migdały i wymieszaj.
- Kiedy masa będzie jednolita uformuj kulę.Zawiń ciasto szczelnie w folię i odłóż do lodówki na co najmniej 45 minut .
Rozwałkuj na grubość około 5mm i wycinaj ciasteczka foremką o ostrych brzegach.LUB
Kiedy masa będzie jednolita uformuj wałek o średnicy 2 -3 cm. Zakończ na płasko brzegi.
Owiń w folię i wsadź do zamrażarki na około 20 minut. Tak , żeby było twarde, ale dało się jeszcze kroić.
Pokrój na 5mm plasterki. - Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz około 15 minut aż ciastka się zrumienią w 180 stopniach.
0