• kontakt@chwilawkuchni.pl
ciastka, gofry, wafle
maślane kruche ciasteczka Milionera (Millionaire’s shortbread)

maślane kruche ciasteczka Milionera (Millionaire’s shortbread)

Przepyszne, kruche ciasteczka z karmelem i czekoladą… Shortbread są to tradycyjne szkockie ciasteczka natomiast Millionaires shortbread to ich wersja delux. Jak na mój gust są milion razy smaczniejsze niż kupione w sklepie. Maślane kruche ciasteczka Milionera mogą śmiało konkurować z wieloma innymi słodyczami, mają w sobie wszystko co trzeba, trochę chrupkie, odrobinę miękkie a do tego czekoladowe. Idealne do kawy.

Etap 1

Ciasto:

Składniki:

115 g(½ szklanki miękkiego masła)

50g(¼ szklanki) drobnego cukru do wypieków

175g (1 ½ szklanki) mąki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Masło dobrze utrzeć z cukrem następnie dodać mąkę. Ciasto wyłożyć na blaszkę, dokładnie wyrównać palcami, zrobić dziurki widelcem. piec około 20 minut do momentu kiedy ciasto będzie miało złoty kolor.

Etap 2

Składniki na karmel/kajmak:

400 g słodzonego mleka skondensowanego

30ml (2 łyżki) golden syropu lub miodu

½ szklanki cukru

115 g(½ szklanki miękkiego masła)

Sposób wykonania:

wszystkie składniki umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia i gotować  regularnie mieszając  aż będzie złoty i gęsty (mi zajęło to 6-7 minut jednak czas może się znacznie wydłużyć). Jeżeli masło oddzieli się od reszty masy, wystarczy ją zblendować tak aby ponownie uzyskać jednolitą konsystencję.

Etap 3

Składniki:

175 gr czekolady deserowej

1/4 szklanki meka

Sposób wykonania:

czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, rozprowadzić równą warstwą po karmelu. Całość dobrze wystudzić. Brzegi obkroić, wyciągnąć z blaszki, pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *