
maślane kruche ciasteczka Milionera (Millionaire’s shortbread)
Przepyszne, kruche ciasteczka z karmelem i czekoladą… Shortbread są to tradycyjne szkockie ciasteczka natomiast Millionaires shortbread to ich wersja delux. Jak na mój gust są milion razy smaczniejsze niż kupione w sklepie. Maślane kruche ciasteczka Milionera mogą śmiało konkurować z wieloma innymi słodyczami, mają w sobie wszystko co trzeba, trochę chrupkie, odrobinę miękkie a do tego czekoladowe. Idealne do kawy.
Etap 1
Ciasto:
Składniki:
115 g(½ szklanki miękkiego masła)
50g(¼ szklanki) drobnego cukru do wypieków
175g (1 ½ szklanki) mąki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Masło dobrze utrzeć z cukrem następnie dodać mąkę. Ciasto wyłożyć na blaszkę, dokładnie wyrównać palcami, zrobić dziurki widelcem. piec około 20 minut do momentu kiedy ciasto będzie miało złoty kolor.
Etap 2
Składniki na karmel/kajmak:
400 g słodzonego mleka skondensowanego
30ml (2 łyżki) golden syropu lub miodu
½ szklanki cukru
115 g(½ szklanki miękkiego masła)
Sposób wykonania:
wszystkie składniki umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia i gotować regularnie mieszając aż będzie złoty i gęsty (mi zajęło to 6-7 minut jednak czas może się znacznie wydłużyć). Jeżeli masło oddzieli się od reszty masy, wystarczy ją zblendować tak aby ponownie uzyskać jednolitą konsystencję.
Etap 3
Składniki:
175 gr czekolady deserowej
1/4 szklanki meka
Sposób wykonania:
czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, rozprowadzić równą warstwą po karmelu. Całość dobrze wystudzić. Brzegi obkroić, wyciągnąć z blaszki, pokroić na dowolnej wielkości kawałki. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.