• kontakt@chwilawkuchni.pl

mieszanka przypraw Ras el hanout

Ras el hanout jest to aromatyczna mieszanka przypraw stosowana często w kuchni indyjskiej dla uwydatnienia smaku potraw

 

składniki

2 ½  łyżeczki kminku

2 łyżeczki ziaren kolendry

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki mielonego imbiru

2 łyżeczki nie mielonego pieprzu

1 łyżeczka kurkumy

½ łyżeczki kardamonu

1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego

4 goździki

4 liście laurowe

 

krok 1

Podprażyć wszystkie nie mielone przyprawy na małej patelni tak aby zmieniły kolor na o 1 ton ciemniejszy. Prażenie nasion znacznie uwydatnia smak i aromat przypraw tak więc złym pomysłem jest pominięcie tej czynności.

 

krok 2

Zmielić przyprawy z kroku pierwszego, dodać pozostałe przyprawy, wymieszać, przesypać do szczelnie zamykanego pojemniczka, przechowywać do 6 miesięcy.

Źródło przepisu: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/3161675/ras-el-hanout-spice-mix

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *