mieszanka przypraw Ras el hanout
Ras el hanout jest to aromatyczna mieszanka przypraw stosowana często w kuchni indyjskiej dla uwydatnienia smaku potraw
składniki
2 ½ łyżeczki kminku
2 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki nie mielonego pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
4 goździki
4 liście laurowe
krok 1
Podprażyć wszystkie nie mielone przyprawy na małej patelni tak aby zmieniły kolor na o 1 ton ciemniejszy. Prażenie nasion znacznie uwydatnia smak i aromat przypraw tak więc złym pomysłem jest pominięcie tej czynności.
krok 2
Zmielić przyprawy z kroku pierwszego, dodać pozostałe przyprawy, wymieszać, przesypać do szczelnie zamykanego pojemniczka, przechowywać do 6 miesięcy.
Źródło przepisu: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/3161675/ras-el-hanout-spice-mix