ciastka, gofry, wafle
mini beziki do ozdabiania deserów lub do masy z bezikami do tortów
Już nie mogę się doczekać kolejnego deseru lodowego wzbogaconego smakiem mini bezików
Składniki
2 białka dużych jaj
100 g cukru
2 łyżeczki mączki ziemniaczanej
1 łyżeczka wody różanej opcjonalnie
Sposób wykonania
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wlej do miski białka. Wsyp do nich cukier i wodę różaną.
- Ustaw miskę na garnku z wrzącą wodą tak, żeby jej dno nie dotykało wody.
- Ubijaj trzepaczką dopóki cukier nie rozpuści się dokładnie.
- Ściągnij z grzejnika i ubij mikserem na bardzo sztywną pianę.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
- Nałóż do rękawa cukierniczego z małą końcówką (około 5 mm).
- Nakładaj małe kropki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Susz 1 godzinę w 130 stopniach lub dłużej jeżeli nie będą jeszcze wysuszone.
- Możesz przechowywać nawet kilka tygodni w szczelnym naczyniu.
1
lody z bezikami były pyszne, ale niestety tortu z masą z bezikami nie doczekały, muszę zrobić kolejne:)