obiad
mini pulpety w sosie leczo
Bardzo proste i aromatyczne danie. Doskonale nadaje się do przygotowania do słoiczków na kolejne dni
Składniki
sos
1 cukinia
1 papryka
1 cebula (średnia)
opcjonalnie pół puszki groszku lub kukurydzy
3 ząbki czosnku
700 ml passaty pomidorowej lub 300g koncentratu i 300 ml wody
3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/2 łyżeczki imbiru suszonego mielonego
1/2 łyżeczki kurkumy suszonej mielonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka lubczyku suszonego
1/4 łyżeczki pieprzu
3 liście laurowe
10 kulek ziela angielskiego
3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
minipulpety
500 g mięsa mielonego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki śmietany
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
szczypta cynamonu
wyciśnięty ząbek czosnku
Sposób przygotowania
- Wymieszaj wszystkie składniki w misce i mieszaj przez kilka minut intensywnie. Ja mieszam ręką starając się je jak najbardziej napowietrzyć. Odstaw na czas przygotowywania sosu.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę, paprykę i cukinię w plasterki lub słupki. Ja wolę słupki:). Wyciśnij czosnek przez praskę.
- Wlej na rozgrzana patelnię olej. Wrzuć sypkie przyprawy: paprykę, imbir i kurkumę. Chwilę upraż i dodaj wyciśnięty czosnek i pokrojoną cebulę. Smaż przez około 2 minuty w wysokiej temperaturze- mieszając, żeby się przypalic tej aromatycznej mieszanki.
- Dodaj pokrojoną cukinię i paprykę. Smaż intensywnie przez około 2 minuty.
- Zalej passatą. Dodaj pieprz sól , liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź sos do wrzenia.
- Oddzielaj od przygotowanego wcześniej mięsa równe kawałki (około łyżki). Formuj z nich ładne równe kulki i wrzucaj do delikatnie gotującego się sosu. Jeżeli mięso będzie się kleiło do rąk wypłucz ręce, w razie potrzeby kilka razy.
- Jeżeli chcesz dodać groszek lub kukurydzę z puszki to odsącz je i dodaj teraz.
- Gotuj jeszcze klopsiki w sosie około 15-20 minut.
- Przed podaniem wyciągnij liście laurowe i ziele angielskie.
0