• kontakt@chwilawkuchni.pl
babeczki cupcakes muffiny
muffinki dyniowe z lukrem goździkowym

muffinki dyniowe z lukrem goździkowym

Po długich poszukiwaniach idealnych proporcji muffinek dyniowych, udało się uzyskać mięsiste, aromatyczne i naprawdę smakowite babeczki:)

Składniki
100 g cukru
2 średnie jajka
75 ml śmietany (albo jogurtu, maślanki – jak lubisz)
75 ml oleju (lub rozpuszczonego masła)
220 g puree z dyni
250 g mąki
1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do ciasta dyniowego
aromat waniliowy – tylko naturalny

lukier
100 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
malutka szczypta zmielonych goździków
kilka łyżek zimnej przegotowanej wody

Będzie potrzebna blacha na 12 muffinek lub 12 pojedynczych foremek.

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj w jednym pojemniku mokre składniki: puree, olej(masło), śmietanę, jajka z cukrem i aromatem waniliowym.
  2. W drugim naczyniu wymieszaj sypkie składniki: mąka, proszek do pieczenia, soda, przyprawy
  3. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki łyżką.
  4. Przełóż ciasto do 12 foremek.
  5. Piecz około 25 minut, aż się przyrumienią na złoty kolor.
  6. Po przestygnięciu wyjmij formy i oblej lukrem.

lukier przygotuj w trakcie pieczenia muffinek:

Wlej do miseczki z cukrem pudrem sok z cytryny i 1 łyżkę zimnej wody. Zamieszaj, jeżeli lukier jest jeszcze zbyt sztywny dodaj jeszcze odrobinę wody. Dokładnie wymieszaj. Uważaj z dolewaniem wody, lukier nie może być zbyt rzadki!

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *