
muffinki dyniowe z lukrem goździkowym
Po długich poszukiwaniach idealnych proporcji muffinek dyniowych, udało się uzyskać mięsiste, aromatyczne i naprawdę smakowite babeczki:)
Składniki
100 g cukru
2 średnie jajka
75 ml śmietany (albo jogurtu, maślanki – jak lubisz)
75 ml oleju (lub rozpuszczonego masła)
220 g puree z dyni
250 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do ciasta dyniowego
aromat waniliowy – tylko naturalny
lukier
100 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
malutka szczypta zmielonych goździków
kilka łyżek zimnej przegotowanej wody
Będzie potrzebna blacha na 12 muffinek lub 12 pojedynczych foremek.
Sposób przygotowania
- Wymieszaj w jednym pojemniku mokre składniki: puree, olej(masło), śmietanę, jajka z cukrem i aromatem waniliowym.
- W drugim naczyniu wymieszaj sypkie składniki: mąka, proszek do pieczenia, soda, przyprawy
- Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki łyżką.
- Przełóż ciasto do 12 foremek.
- Piecz około 25 minut, aż się przyrumienią na złoty kolor.
- Po przestygnięciu wyjmij formy i oblej lukrem.
lukier przygotuj w trakcie pieczenia muffinek:
Wlej do miseczki z cukrem pudrem sok z cytryny i 1 łyżkę zimnej wody. Zamieszaj, jeżeli lukier jest jeszcze zbyt sztywny dodaj jeszcze odrobinę wody. Dokładnie wymieszaj. Uważaj z dolewaniem wody, lukier nie może być zbyt rzadki!