• kontakt@chwilawkuchni.pl
babeczki cupcakes muffiny
Muffinki malinowe

Muffinki malinowe

Jeżeli nie chcesz, żeby Twój deser skończył się zbyt szybko – nie rób muffinek malinowych na imprezę. Szybko ich zabraknie!

Składniki
200 g malin i świeżych lub mrożonych
120 g masła
100 g cukru
1 średnie jajko
250 ml śmietany
250 g mąki
2,5  łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody

Będzie potrzebna blacha na 12 muffinek lub 12 pojedynczych foremek.

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Utrzyj masło z cukrem, dodaj jajko. Wymieszaj ze śmietaną.
  3. W drugim naczyniu wymieszaj sypkie składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda)
  4. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
  5. Przełóż ciasto do foremek do 3/4 wysokości.
  6. Ułóż na wierzchu maliny i lekko je wciśnij.
  7. Piecz około 25 minut, aż się przyrumienią na złoty kolor.
  8. Po przestygnięciu wyjmij formy i posyp cukrem pudrem.
1

1 thought on “Muffinki malinowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *