Orzechy i banany stanowią całkiem przyjemny duet. Orzechy nadają tym muffinkom wyrazistości, a banan przyjemnej wilgotności. Do tego długo utrzymują świeżość.

Składniki

2 banany
1-2 łyżki soku cytrynowego
150 g masła
150 g cukru
3 jajka
15 posiekanych orzechów laskowych
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
pół łyżeczki sody (płaskiej)
szczypta soli
12 połówek orzechów włoskich

Sposób wykonania

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj papilotki i formę do muffinek.
  2. Ugnieć banany widelcem na płaskim talerzu i skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
  3. Utrzyj masę z masła i cukru na gładką masę. Dodaj jajka – kolejne po wymieszaniu z poprzednim.
  4. Dodaj banany, wsyp posiekane orzechy laskowe i wymieszaj.
  5. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i sodą.
  6. Dodaj mąkę do masy maślanej i wymieszaj krótko do połączenia składników.
  7. Przekładaj ciasto łyżką do foremek – do 3/4 wysokości. Na wierzchu każdej ułóż połówkę orzecha włoskiego i lekko wciśnij.
  8. Piecz 25 minut w 180 stopniach.