babeczki cupcakes muffiny

muffinki orzechowe z bananami
Orzechy i banany stanowią całkiem przyjemny duet. Orzechy nadają tym muffinkom wyrazistości, a banan przyjemnej wilgotności. Do tego długo utrzymują świeżość.
Składniki
2 banany
1-2 łyżki soku cytrynowego
150 g masła
150 g cukru
3 jajka
15 posiekanych orzechów laskowych
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
pół łyżeczki sody (płaskiej)
szczypta soli
12 połówek orzechów włoskich
Sposób wykonania
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj papilotki i formę do muffinek.
- Ugnieć banany widelcem na płaskim talerzu i skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
- Utrzyj masę z masła i cukru na gładką masę. Dodaj jajka – kolejne po wymieszaniu z poprzednim.
- Dodaj banany, wsyp posiekane orzechy laskowe i wymieszaj.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i sodą.
- Dodaj mąkę do masy maślanej i wymieszaj krótko do połączenia składników.
- Przekładaj ciasto łyżką do foremek – do 3/4 wysokości. Na wierzchu każdej ułóż połówkę orzecha włoskiego i lekko wciśnij.
- Piecz 25 minut w 180 stopniach.

0
Tags :