babeczki cupcakes muffiny
muffinki żurawinowe
Świetnie nadają się do kawy lub jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
Składniki
200 g żurawin suszonych
100 g masła
150 g cukru
2 średnie jajka
150 ml mleka
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
aromat waniliowy – tylko naturalny
Będzie potrzebna blacha na 12 muffinek lub 12 pojedynczych foremek.
Sposób przygotowania
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Utrzyj masło z cukrem, dodaj jajko i aromat waniliowy. Wymieszaj z mlekiem.
- W drugim naczyniu wymieszaj sypkie składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda)
- Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
- Przełóż ciasto do foremek.
- Piecz około 25 minut, aż się przyrumienią na złoty kolor.
- Po przestygnięciu wyjmij formy i posyp cukrem pudrem.
0