• kontakt@chwilawkuchni.pl
babeczki cupcakes muffiny
muffinki żurawinowe

muffinki żurawinowe

Świetnie nadają się do kawy lub jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy.

Składniki
200 g żurawin suszonych
100 g masła
150 g cukru
2 średnie jajka
150 ml mleka
250 g mąki
2  łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
aromat waniliowy – tylko naturalny

Będzie potrzebna blacha na 12 muffinek lub 12 pojedynczych foremek.

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Utrzyj masło z cukrem, dodaj jajko i aromat waniliowy. Wymieszaj z mlekiem.
  3. W drugim naczyniu wymieszaj sypkie składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda)
  4. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
  5. Przełóż ciasto do foremek.
  6. Piecz około 25 minut, aż się przyrumienią na złoty kolor.
  7. Po przestygnięciu wyjmij formy i posyp cukrem pudrem.
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *