pieczywo

najprostszy chleb pszenny z ziarnami lub bez
Ten pszenny chlebek na drożdżach to taki podstawowy chleb, można go upiec z dodatkiem ziaren lub bez. Chleb pszenny jest bardzo smaczny zaraz po upieczeniu i kolejnego dnia, ma miękki miąższ i chrupiącą skórkę. Kiedy ktoś spróbuje upiec ten chleb mam nadzieję że nie kupi więcej „chemicznego” pieczywa z marketu
Składniki
230 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suchych drożdży
215 ml letniej wody
40 g słonecznika lub innych ziaren- jeżeli chcemy mieć chleb z ziarnami.
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego ( ja to robię zwykle około 10 min, aż ciasto będzie sprężyste) Przełożyć do miski dobrze obsypanej mąką, pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 2 h)
- Ciasto rozciągnąć na kształt prostokąta o bokach około 20×30 cm zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku (jak naleśnik)
- Ciasto przełożyć do długiej keksówki lub blachy do chleba (moja ma 30×12 cm) posmarowanej masłem. Pozostawić w ciepłym miejscu przykryty ściereczką do podwojenia objętości nie na dłużej ponieważ wtedy ciasto lekko opadnie w piekarniku.
- Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, pieczemy chlebek przez 15 minut. następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Na ostatnie 5 min można wyciągnąć ciasto z blachy i tak je dopiec aby skórka była bardziej chrupiąca.
2
Tags :
[…] najprostszy chleb pszenny z ziarnami lub bez […]
[…] najprostszy chleb pszenny z ziarnami lub bez […]