• kontakt@chwilawkuchni.pl
dodatki do ciast
Naturalne barwniki używane do barwienia biszkoptu

Naturalne barwniki używane do barwienia biszkoptu

Na zachowanie naturalnych barwników ma wpływ temperatura i odczyn ciasta. Znacznie prostsze i oczywiste jest ich zastosowanie ze śmietaną, masą maślaną, czy też masą cukrową.

Kolor biszkoptuBarwnik (w proszku lub mocno odparowanego soku)
niebieskiherbata z klitorii ternateńskiej + sok z cytryny
zielonyherbata z klitorii ternateńskiej, szpinak, sproszkowana matcha
jasny żółtymąka kukurydziana
żółtymąka kukurydziana + kurkuma lub kurkuma
pomarańczowymąka kukurydziana + kurkuma lub kurkuma
różowymalina lub wiśnie+ sok z cytryny
fioletowywiśnie

Niebieski barwnik naturalny

Wypróbowałam (najpierw na teściu) herbatkę o kolorze atramentu a  z dodatkiem cytryny o kolorze denaturatu:). Był to napar z kwiatów tzw. niebieskiego groszku czyli klitorii ternateńskiej.
Warto poczytać o właściwościach zdrowotnych tej roślinki, gdyż znane i stosowane są już w kuchni i ziołolecznictwie Dalekiego Wschodu od tysięcy lat.

Owoce do ozdabiania ciast

Na początek barwiłam naparem z tej roślinki cienkie plastry jabłek i gruszek do dekoracji ciast. (Do naparu dodawałam sporo cukru. Suszyłam plastry w piekarniku przez kilka godzin w temperaturze 60 stopni).  Po dodaniu odrobiny sody barwa zmieniała się na zielony, a soku z cytryny na  różowy/ fioletowy. Wychodziły mi bardzo intensywne kolorki. Bardzo lubię ten sposób ozdabiania zimowymi kwiatami tortów.

Barwienie biszkoptu

Słyszałam, że naturalne barwniki nie bardzo nadają się do pieczenia więc postanowiłam to sprawdzić. Najpierw przygotowałam barwnik niebieski z kwiatów klitorii ternateńskiej. Korzystałam z tego przepisu , wydłużając czas pieczenia i jeżeli dodawałam dużo barwnika w płynie zwiększałam też odrobinę ilość mąki.

Zrobiłam wywar z kwiatków z cukrem (taki syrop). Długo go odparowywałam, żeby był intensywny i gęsty.
Ubijając jajka do biszkoptu dodałam barwnik.  Już podczas ubijania białek piana zmieniła kolor na zielony🙂
Po upieczeniu na wierzchu była cienka skorupka w naturalnym kolorze biszkoptu, ale pod nią kryło się ciasto o pięknej, delikatnej barwie zielonej.
Biszkopt piekłam  trochę dłużej niż w przepisie.

Kolejny biszkopt udało mi się upiec w niebieskim kolorze po dodaniu soku z cytryny. Podczas ubijania kolor zmieniał mi się na zielony, dodawałam po parę kropli soku i ponownie odbarwiał się na niebiesko:)

Zielony biszkopt można uzyskać dodając zmielony szpinak albo pistacje.
Możesz też użyć  matchy (japońska sproszkowana zielona herbata o pięknym zielonym koleorze). Pod artykułem znajdziesz linki do przykładowych przepisów.

Tort w kolorach tęczy

Żółty biszkopt zrobię bez dodawania barwnika, chociaż myślałam o kurkumie. Żółty będzie z dodatkiem mąki kukurydzianej. On naturalnie ma piękny żółty kolor.

biszkopt bezglutenowy

Biszkopt o pomarańczowej barwie będzie na bazie tego powyżej na mące kukurydzianej z dodatkiem kurkumy.

Biszkopt z czerwonym barwnikiem z buraków nie przyjmuje koloru:(

Różowy biszkopt chciałam zrobić z herbatki z niebieskiego groszku, czyli z mojego naturalnego niebieskiego barwnika z dodatkiem soku z cytryny, ale mimo dużych ilości soku w połączeniu z kurzym białkiem udało mi się uzyskać kolor najwyżej wrzosowy, ale raczej szary. A biszkopt wyszedł super cytrynowy, ale nieco gumowaty.

Czerwony spróbuję zrobić z soku z buraka, ale jeszcze nie robiłam…

… 3 biszkopty później … Niestety kolor niezależnie od ilości barwnika jest co najwyżej rudawy. Próbowałam też dodawać soku cytrynowego dla stabilizacji i efekt jest kiepski.

Czuję się nieco zdesperowana. Bardzo chciałabym zrobić czerwony, chociaż czerwonawy biszkopt bez sztucznych barwników.

Wiśnie barwią biszkopt na różowo/fioletowo

To już jakiś sukces.  Żeby zrobić kolejne naturalne barwniki równocześnie zasypałam cukrem w rondlach maliny i w osobnym truskawki. Truskawki niestety nie dały super efektu. Pięknie wyglądają, ale ich intensywność (jej brak) nie pozwoli raczej na zabarwienie ciasta. Za to maliny bardzo odparowane wyglądały obiecująco. Dwa biszkopty po upieczeniu były pięknie, ale delikatnie różowe.

Naturalny barwnik z wiśni zrobiony jak poprzednio przez odparowanie soku dał kolor różowo fioletowy. Idealnie pasuje mi do mojego kolorowego ciasta.

Planuję kolejne testy, które mam nadzieję zakończą się upieczeniem czerwonego biszkoptu. Trochę liczę na czarne jagody z cytryną, albo połączenie wiśni z malinami i ewentualnie kurkumą…


0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.