• kontakt@chwilawkuchni.pl

niezawodny syrop czosnkowy na przeziębienia

Tym przepisem lub samym syropem dzielę się bardzo chętnie od wielu lat:) Jest zbawienny podczas przeziębienia, bólu gardła, grypy…

Składniki

5 średnich ząbków czosnku
sok wyciśnięty z 1 cytryny
5 łyżek miodu (najlepiej lipowego)
1/2 szklanki gorącej przegotowanej wody

Sposób wykonania

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę do czosnku, jeżeli jej nie masz to zgnieć bardzo mocno. Przełóż go do małego słoika (0,3 l) lub szklanki. Dodaj łyżkę cytryny.
  2. Zalej wodą i pozostaw do przestudzenia.
  3. Dodaj miód i pozostały sok z cytryny.
  4. Możesz do smaku dodać jeszcze soku z cytryny i miodu:)
  5. Przykryj szczelnie (zakręć słoik:) i odstaw do lodówki.
  6. Po kilku godzinach przecedź przez sitko.Dorośli: 3 x dziennie po łyżce stołowej.
    Czosnek mimo swoich cudownych właściwości może też powodować bóle brzucha zwłaszcza podawany w zbyt dużych ilościach. W takich sytuacjach rozwiązaniem jest inhalacja – parówka czosnkowa. Szczerze mówiąc uważam, że w infekcjach dróg oddechowych jest najlepszym rozwiązaniem.
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *